1. 09. 2021.

Сада се, у вези илегалне миграције, постављају питања која морају бити дефинисана – да ли ћемо имати заједнички одговор или се вратити на 2015. годину када је свако морао сам да се сналази, поручио је данас у Кремсу министар одбране Србије Небојша Стефановић – преноси Танјуг.

Стефановић, који је учествовао на конференцији министара одбране Грац формата, на питање о балканској рути, рекао је да нажалост од 2015.године, када је више од милион избеглица прешло преко те руте, није добијен одговор на питање шта жели ЕУ, и која је то јединствена политика Европе.

“Србија се трудила у то време, а био сам министар унутрашњих послова па одлично знам о чему говорим, да шаље поруку да, ако бранимо Европу од илегалне миграције то мора бити на границама ЕУ“, подвукао је он.

Стефановић је указао да је Србија, са Северном Македонијом, била прва на удару на балканској рути.

Указао је да је добијена подршка појединих чланица ЕУ, те посебно похвалио Аустрију која је инвестирала много у заустављање илегалне миграције преко Балкана посебно са циљем стајања на пут кријумчарима људи.

“Послали смо поруку да се неће толерисати кријумчарење људи. Сада, после ситуације у Авганистану, иако још нема повећања таласа, поставља се питање шта ће бити на пролеће. Да ли ЕУ очекује да ћемо заједно зауставити те људе, забранити им даљи пролаз, и под којим условима и на који начин да поступамо“, објаснио је Стефановић.

То су, истакао је министар одбране, питања на која мале земље на Балкану не могу да дају одговор.

Србија, како је казао, спремна је да својим снагама штити своје границе, додајући да не може дозволити да илегалним уласком лица крше наше законе.

Уз подршку ЕУ Србија је, указује, повећала своје капацитете.

“И поред различитих политика унутар ЕУ мислим да смо пронашли минум одговора како да делујемо. Молимо ЕУ да нам да смернице како да поступамо даље“, рекао је Стефановић.

Казао је да је важно да се мигрантима упути јасна порука да не треба да крећу на пут без да буду сигурни да су негде добродошли.

И његове колеге из Албаније, БиХ, Северне Македоније и Црне Горе указале су да Западни Балкан није дестинација, већ само транзитно подручје за мигранте.

Министар одбране БиХ Сифет Поџић рекао је да мигранти који долазе на Балкан, а тако и у његову земљу, долазе из држава ЕУ, као што су Грчка, Румунија и Бугарска.

Рекао је да је БиХ имала озбиљне проблеме са смештајем мигранта прошле године и да се нада да ће се пре зиме завршити центар у Уни.

Такође је поручио да не би било коретко када би се избеглице, које су кренуле у ЕУ, оставиле земљама Балкана на терет.

Радмила Шекеринска-Јанковска, министарка одбране Северне Македоније подвукла је да избеглице у ту земљу долазе доминантно из једне чланице ЕУ.

Она је изразила очекивање да ће због стања у Авганистану уследити снажнији талас миграната.

Министарка одбране Црне Горе Оливера Ињац је навела да њена земља није била изложена великом притиску таласа миграције, али да се припремала све време за могући „удар“.

Њен албански колега Нико Пелеши рекао је да се та земља одлучила да прими 100 избеглица из Авганистана и да је спремна да прихвати даље, јер је део албанске традиције да нуди гостопримство људима у невољи.

Домаћин скупа, министарка одбране Аустрије Клаудија Танер, рекла је да је заједничка оцена да илегална миграција остаје велики изазов за све, а посебно за Западни Балкан, који има кључну улогу у заустављању таласа илегалне миграције.

“Уверени смо да тај изазов можемо само заједнички решити”, поручила је Танер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here