1. 09. 2019.

Министар унутрашњих послова и шеф радне групе за унапређење изборних услова Небојша Стефановић рекао је за РТС да је власт, током разговора власти и опозиције, желела нови оквир и да се побољшају изборни услови, да се појасне и редефинишу неке ствари.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су изборни закони наслеђени из периода од 2008. до 2012. године и да је власт желела да кроз конкретну понуду мења законе о финансирању политичких активности и закон о борби против корупције, што су две суштинске промене.

Истакао је да желе да покажу спремност да се разговара о свему ономе што Влада може да учини уредбама и закључцима, о измени закона и доношењу подзаконских аката.

“Мислимо да можемо да учинимо корак напред којим ће изборни услови бити побољшани”, навео је Стефановић.

Говорећи о роковима, рекао је да већина мера може да се спроведе до наредних избора, у наредна два до три месеца а неке мере могу да се спроведу и за седам дана, што зависи од процедура.

Небојша Стефанвић је рекао да постоји сумња грађана да је неко гласао уместо њих, и да се зато предвиђа да грађани могу да имају увид у извод из бирачких спискова како би се уверили да је њихова колона празна и да нико ниј еискористио њихово право уместо њих,а ко нису гласали.

Наводи да су предмет разговора мере које се предвиђају у складу са законом, од бирачких спискова за које наводи да су данас неупоредиво бољи и чистији, до увида у изводе из бирачких спискова, обука које ће РИК спровести за своје чланове али и јавних обраћања која ће помоћи грађанима да схвате која су њихова права.

Говорећи о функционерској кампањи, Стефановић јер екао да се предвиђа пооштравање законских норми и прецизирање шта све подразумевају јавни ресурси. Каже да се предвиђа забана коришћења службених возила, било какав вид политичких активности у радно време, коришење просторија јавних предузећа за политичку агитацију и да се на било ком скупу, на којем се промовише рад јавних функционера говори позитивно или негативно о политичкој теми која се тиче избора.

Додаје да се пооштравјау и санкције и да се предвиђа да Агенција може да изрекне новчане казне и да у року од пет дана мора да се изјасни о примедбама на које је указано.

Када је реч о медијима, Стефановић указује да је више пута током разговора власти и опозиције рекао да власт нема идеју да буде уређивач РТС-а или неке друге телевизије, али да може да се заложи за дијалог РТС-а са свим парламентарним странкама како би се разговарало о свему што мисле да је важно да буде део програма РТС-а.

Истиче да је на РТС-у да одлучи на који начин ће да представи изборне листе и да сматра да услови треба да буду равноправни.

На примедбе појединих опозиционара да је власт закаснила са променом изборних услова, Стефановић је навео да су то услови које су претходници оставили и да, осим закона о финансирању политичких активности, није промењен ниједан пропис од тада.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here