Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Епархија рашко-призренска пренела је делове извештаја америчког Стејт департмента о верским слободама за 2021. годину у коме је посветио посебну пажњу кршењу права СПЦ на Косову и Метохији. Епархија рашко-призренска изражава наду да ће објављени извештај утицати на промену негативног односа косовских институција према СПЦ.

У извештају Стејт департмента  посебно се помиње неизвршавање одлуке Уставног суда Косова из 2016. године о земљи манастира Високи Дечани.

“Представници општине Дечани и централне владе наставили су да одбијају извршење одлуке Уставног суда из 2016. године која потврђује одлуку Врховног суда из 2012. и признаје власништво српског православног манастира Високи Дечани над 24 хектара земље у манастирској околини. У току године није било напретка упркос поновљеним захтевима од стране СПЦ и међународне заједнице упућених Косовској агенцији за катастар и влади, да укњижи власништво СПЦ над том земљом”, наводи се између осталог у извештају.

Известилац за Косово при Европском Парламенту Фиола вон Крамон, објавила је у октобру на твитеру да “толеранција и међусобно поштовање су суштина мултиетничког друштва. Наслеђе Српске Православне Цркве на Косову мора бити заштићено и мора да ужива пуна права. Овим подстичем Косовску владу да изврши раније донешену одлуку Уставног суда јер владавина закона значи једнак однос према свима.”

Извештај помиње да је од маја 2021. године епархија рашко-призренска прекинула службене контакте са косовским институцијама.

“У мају, СПЦ је прекинула службене контакте са владом у Приштини, наводећи да влада није испунила ни одлуку Уставног суда о манастиру Високи Дечани, ни споразум постигнут уз посредовање Италије из новембра 2020. год. између СЗЗ (Савета за заштићене зоне) и власти општине Дечани о путевима у дечанској специјалној заштићеној зони.

Поменути споразум је укључивао изградњу заобилазнице ван граница заштићене зоне и посебних локалних путева унутар специјалне заштићене зоне. Локалне власти су наставиле даљу изградњу пута ван заштићене зоне, што по речима СПЦ представља покушај локалних власти да створе ситуацију у којој би коначно створили услове за своје оправдање за изградњу пута унутар специјалне заштићене зоне”, наводи се у извештају.

У извештају Стејт Департмента се даље наводи да је “СПЦ и заједница косовских Срба наставили су да наводе да у многим општинама са већином косовског албанског становништва, локалне власти не пружају адекватну бригу за њихова гробља и да полиција не обезбеђује довољну безбедност, дозвољавајући повремене акте вандализма”.

У наставку извештаја говори се о другим инцидентима и проблемима са којима се суочава СПЦ на Косову и Метохији укључујући пљачке и скрнављења неколико објеката.

СПЦ је такође изразила забринутост због провала и крађа у шест објеката СПЦ у током десет дана марта.

Извештај Стејт Департмента посебну пажњу посвећује и увршћењу манастира Високи Дечани на листу од 7 угрожених најугроженијих споменика у Европи за 2021. годину.

“У априлу невладина пан-европска федерација за културно наслеђе Europa Nostra укључила је српски православни манастир Високи Дечани на листу од седам наугроженијих објеката баштине у Европи, наводећи ризике који манастиру прете од пројеката за локални развој. Највиши представници владе, укључујући председницу Вјосу Османи и премијера Куртија одбацили су став да је манастир угрожен као “једностран” и “нетачан” и затражили су од организације (Europa Nostra) да уклони манастир са листе.

У јуну је Европа Ностра објавила одговор на “неке неисправне и погрешне информације” које су објављене у друтшвеним медијима и пружила је додатно објашњење своје одлуке да укључи манастир Дечани на своју листу. Europa Nostra је изјавила да је манастир на УНЕСКО листи Светске културне баштине у опасности од 2006 и да “манастир има посебан значај за културни и духовни идентитет и наслеђе српског народа” и да је такође важан за све грађане Косова, као непроцењив елемент мултикултурног и мултирелигиозног наслеђа Косова”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here