Mesto za reklamu

10.12.2019.

Шведски краљ Карл Густав уручио је овогодишњу Нобелову награду за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу. Награда је уручена и пољској књижевници Олги Токачук за 2018.

Добитници Нобелове награде за књижевност – пољска књижевница Олга Токарчук и аустријски писац Петер Хандке на церемонији доделе награде у Стокхолму

Нобелова награда уручена је и за физику ( Џејмсу Пиблсу, Мишелу Мајору и Дидијеу Келузу за “допринос у разумевању еволуције универзума и Земљиног места у свемиру”), за медицину ( Вилијаму Келину, Питеру Ретклифу и Грегу Семенци за  откриће “како ћелије осећају и прилагођавају се доступности кисеоника”).

Добитници награде за хемију су Џон Б. Гуденоу, Стенли Вајтингам и Акира Јошино “за развој литијум-јонских батерија”, док су признање за економију заслужили Абхиџит Банерџи, Естер Дуфло и Мајкл Кремер за рад на смањењу сиромаштва у свету.

Нобелова награда за мир раније данас у Ослу је уручена премијеру Етиопије Абију Ахмеду због залагања за постизање мира са Еритрејом.

   Одлуку да награда буде додељена Хандкеу извазвала је много буре још од када је објављено да ће добити то високо признање.

Већина земаља региона због Хандкеа је бојкотовала овогодишњу доделу Нобелове награде, међу којима су амбасадори БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Албаније. Бојкоту се потом придружила и Турска.

Министарство спољних и европских послова Хрватске у понедељак је на Твитеру објавило да је донета “одлука о несуделовању велепосланика РХ у Краљевини Шведској на церемонији доделе Нобелове награде у Стокхолму”.

Кабинет председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића је обавестио амбасаду у Стокхолму да не постоји овлашћење за било чије присуство у име Босне и Херцеговине на додели Нобелове награде у Стокхолму.

Поводом Комшићевог иступа, реаговао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Уочи доделе Нобелове награде, Хандке је у интервјуу за РТРС рекао да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

“Волио бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Кравице, где је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу реализовати”, рекао је Хандке.

Током уручења, на улицама главног града Шведске, како преносе страни медији, одржани су протести оних који су против одлуке Академије да се Хандкеу додели најпрестижнија награда за књижевност. Али, одржан је и један скуп подршке који су организовали Срби из Републике Српске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here