Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је да намера Косова да трансформише своје безбедносне снаге у “војску” долази у погрешно време, да је супротна препорукама многих чланица НАТО-а и да може имати озбиљне последице по евроатлантске интеграције Приштине.

Јенс Столтенберг каже да су НАТО министри на састанку размотрили намеру Косова да трансформише Косовске безбедносне снаге у “војску”.

“Такав корак долази у погрешно време, супротан је препорукама многих НАТО савезника и може да има озбиљне последице по косовске евроатлантске интеграције”, поручио је Столтенберг.

Нагласио је да НАТО подржава КБС у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

“Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земaља, као и без инклузивног процеса на самом Косову”, каже Столтенберг.

Јенс Столтенберг је поновио да, уколико мандат КБС-а еволуира, НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову.

Генерални секретар НАТО-а оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

“Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности”, закључио је Столтенберг.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here