Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Жалбено веће трибунала у Хагу одбило данас је одбило жалбе Ратка Младића и потврдило му пресуду доживотног затвора, уз делимично супротно мишљење судије Нијамбе, председавајуће Жалбеног већа.

Занимљиво је да је судија Приска Матимба Нијамбе по скоро свим тачкама жалбе имала супротно мишљење од остатка Жалбеног већа, те да је било по њеном, Младићеве жалбе на скоро све тачке оптужнице биле би прихваћене.

Приска Матимба Нијамбе је из Замбије, а председавајућа је апелационог Већа у случају Младић. Пре десет година, тачније 2011. изабрана је за судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

„Супротно ставовима већине чланова Већа, не слажем се са ставом да је међу појединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постојао удружени злочиначки подухват присилног уклањања становништва, босанских муслимана. Не сматрам да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ Армије БиХ и Ратног председништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде. Сходно томе, не могу да закључим да је било какво „присилно премештање“ допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намером“, написала је судија Нијамбе у издвојеном мишљењу, преносе Новости.

Она је навела да би, имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног већа, „наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату“. Њено издвојено мишљење написано је на шездесетак страна, наводи „Блиц“.

Судија Нијамбе, иначе, једна је од најуважаванијих судија не само у Замбији, где је била судија Високог суда те земље од 2006, па све до пензионисања 2015, стоји у њеној биографији.

Поред тога што је судија Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, а раније Хашког трибунала, била је и правни саветник Међународног кривичног суда за Руанду.

Била је члан судског већа на суђењу Здравку Толимиру, генералу Војске Републике Српске, који је осуђен на доживотну казну затвора за злочине у Сребреници и Жепи, а касније је преминуо у Хагу. Нијамбе је и тада издвојила мишљење и написала образложење на 36 страна зашто Толимир није крив и да га треба ослободити по свим тачкама оптужнице.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here