Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Више државно тужилаштво у Подгорици одбацило је кривичну пријаву Црногорског покрета против поглавара Српске православне цркве у Црној Гори Амфилохија, поднету због наводног “кривичног дела изазивање расне, националне и вјесрке мржње”, преноси РТЦГ писање “Побједе”.

У образложењу одлуке наводи се да не постоји основана сумња да је Амфилохије починио “пријављено кривично дјело, ни било које друго кривично дјело из надлежности Вишег тужилаштва”.

Тужитељка Вишег јавног тужилаштва у Подгорици Татјана Беговић  је у одлуци навела да “се у радњама пријављеног не остварују елементи кривичног дјела изазивање расне, националне и вјерске мржње”.

Наводи се и да радња извршења основног облика тог кривичног дела подразумева јавно подстицање на насиље или мржњу, према групи или члану групе која је одређена на основу расе, боје коже, религије, порекла, државне или националне припадности.

У правној оцени стоји да се говор митрополита Амфилохија “кретао у границама слободе изражавања која је заштићена чланом 47 Устава Црне Горе”, те да “није јавно подстицао на насиље или мржњу према одређеној групи”, наводи РТЦГ.

“Употреба термина ‘аутофекална црква’ може бити увредљивог карактера, али сама увредљивост не значи и мржњу, а још мање позивање на насиље. Такође, говор пријављеног Радовића садржао је критику упућену првенствено на рачун црногорских власти, а не црногорског народа, са којег разлога овај тужилац налази да не постоји основана сумња да је пријављени Радовић Ристо извршио кривично дјело изазивање расне, националне и вјерске мржње из члана 370 став 1 Кривичног законика”, оцена је тужитељке Беговић.

Црногорски покрет поднео је пријаву због Амфилохијевих изјава, међу којима је и та да су “бројни гријехови садашње црногорске власти, а да су од њих три најизраженија: стварање лажне цркве, признање лажне државе на Косову и увођење санкција Русији”, наводи РТЦГ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here