02.01.2021.

Премијер ЦГ Кривокапић је, коментаришући одлуку Ђукановића да врати на поновно одлучивање све законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра, између осталог навео да “Ђукановића није брига за државу уколико неће бити њен власник”. Потпредседник Абазовић је најавио да уколико председнк Ђукановић буде саботирао вољу грађана и уколико буде кршио Устав да ће бити смењен. Парламентарна већина у Црној Гори: Изгласаћемо поново све законе.

Председник Ђукановић је оптужио Владу ЦГ и Скупштину ЦГ да својим одлукама подривају систем. Он није желео да потпише сет закона које је Скупштина усвојила, а међу њима и Закон о слободи вероисповести, а зна се да је он иницирао све спорне одредбе које су сада исправљене. Чак каже да нису позвани да суде да ли је прекршио Устав. За њих је изгледа и скупштински пословник недокучиво штиво”, написао је Ђукановић на свом Твитер налогу.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да је реакција премијера Здравка Кривокапића “популистичка, политикантска и испод сваког нивоа”. Упутио је каже и “добронамерни савет”.

“Не судите о томе што не знате. И не браните ви Црну Гору од мене. На крају, да бисте добили очекивано уважавање, и нормалну кохабитацију, поштујте уставне надлежности и потрудите се да мало васпитаније комуницирате”, написао је Ђукановић.

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић рекао је да ће председник државе Мило Ђукановић бити смењен ако прекрши Устав.

Дритан Абазовић је поводом враћања сета закона на поновно изјашњавање парламента, међу којима је и измењени Закон о слободи вероисповести, рекао да је Ђукановић “дао себи жути картон”.

“Враћањем закона на поновно гласање, Ђукановић је дао себи жути картон. Ако прекрши Устав, смјенићемо га”, написао је Абазовић на свом Твитер налогу.

За лидере владајућих странака, овај Ђукановићев потез је био очекиван, с обзиром на то да је “он био иницијатор дискриминаторног закона о слободи вероисповести, који је довео до пада с власти његовог ДПС-а”.

Парламентарна већина у Црној Гори: Изгласаћемо поново све законе

Након што је председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио скупштини на поновно одлучивање више закона, међу којима и Закон о слободи вероисповести, владајућа парламентарна већина је у заједничком саопштењу поручила да ће поново изгласати све законе и ставити тачку на, како кажу, јефтин покушај блокаде државе.

“Данашња одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића јесте завршни чин опструкције од опозиционих партија, покушаја блокаде институције и система у целини”, наводи се у заједничком саопштењу клубова посланика Демократски фронт (НСД, ДНП, УЦГ, РП), “Демократе – Демос – Мир је наша нација”, Социјалистичке народне партије Црне Горе, “Демократски фронт – ПЗП”, “Црно на бијело” и Праве Црне Горе.

Они оцењују да је одлука Ђукановића да врати на поновно одлучивање све законе које је донела супштина на седници 29. децембра “представља преседан у историји црногорског вишепартизма”.

“Да не говоримо какву је бомбу у систему изазвао оваквим потезом председник Црне Горе, имајући у виду да ступање на снагу неколико закона који уређују питања рада и општег колективног уговора, кредитних институција и банкарског система, фискализације и других, јесу питања која су строго везана за рокове и чије пролонгирање може да изазове огромне последице по раднике, банкарски систем и привреднике”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг црногорске медије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here