Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Заменик помоћника државног секретара САД и Специјални изасланик америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером имао је овојене састанке са председницом Владе Србије Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем. Разговарали су о стању билатералних односа, наставку дијалога Београда и Приштине, односима у региону Западног Балкана, као и о економској сарадњи двеју земаља.

Председница Владе Србије Брнабић је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње и интензивнији билатерални односи са САД.

Наш интерес је интензивирање политичког дијалога и посета на највишем нивоу и надам се да ћемо ове године имати прилике да обележимо 140-годишњицу успостављања дипломатских односа, нагласила је премијерка.

Брнабић је истакла да је дијалог са привременим институцијама у Приштини у фокусу Владе, али да је неопходно да се ствари које су раније договорене у оквиру дијалога, пре свега Заједница српских општина, спровeду у дело.

Београд је испунио све своје обавезе и очекујемо да видимо то и са друге стране, како би дијалог имао смисла. Једна од њих је и питање проналажења и идентификације несталих лица и у потпуности смо посвећени потпуном решавању тог питања, рекла је председница Владе.

Палмер је истакао да САД снажно подржавају дијалог који се води под окриљем ЕУ и улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, и похвалио окренутост Београда и председника Александра Вучића разговорима са Приштином.

Београд ће наставити да се залаже за постизање одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса наше земље, истакла је премијерка.

Саговорници су разговарали и о свеукупној регионалној ситуацији и постигли сагласност о томе да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

Палмер је нагласио да је један од приоритетних интереса САД стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио улогу Србије у регионалним иницијативама, које ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

Такође, истакнуто је да ће фокус активности САД у Србији бити на инвестицијама у инфраструктури и улагању у обновљиве изворе енергије.

Палмер је указао и на потребу да се осигура да медијско окружење омогући да се чују различитa мишљења.

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Ентони Годфри.

Србија за интензивну сарадњу са америчком администрацијом

Са високим гостом Палмером разговарао је и министар Селаковић и том приликом поручио да је унапређење свих области сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије и указао на то да је наша земља опредељена за што интензивнију сарадњу са актуелном америчком администрацијом.

Шеф српске дипломатије је рекао да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону и оријентација региона ка што интензивнијој економској сарадњи, и у том смислу нагласио да унапређење добросуседских и узајамно корисних односа представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике Србије.

Селаковић је истакао да је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини прави пут за постизање одрживог договора две стране.

Он је нагласио да је кључан компромис који подразумева одговоран и озбиљан приступ, и додао да ће Србија наставити да учествује у разговорима у доброј вери и да је спремна за наставак дијалога.

Сматрамо неприхватљивим избегавање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега формирање Заједнице српских општина, уз инсистирање само на узајамном признању, нагласио је Селаковић и додао да актуелна запаљива реторика Аљбина Куртија никако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога.

Такође, министар је рекао да је договор о нормализацији економских односа из Вашингтона комплементаран са активностима ЕУ и да је корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

Селаковић је изразио забринутост због учесталих физичких напада на објекте Српске православне цркве у протеклом периоду и подсетио на то да је манастир Високи Дечани недавно, од стране организације „Европа Ностра“, уврштен на листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Он је пренео захвалност Палмеру на посети манастиру Високи Дечани и сусрету са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом Савом Јањићем пре два дана, као и на изјави датој том приликом у вези са манастирском имовином.

Селаковић је, говорећи о евроинтеграцијама Србије, исказао захвалност на континуираној подршци Вашингтона нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ, чему је Србија посвећена као свом приоритетном стратешком опредељењу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here