Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Курц се по доласку иза затворених врата састао с председником Србије Александром Вучићем, после чега је одржан и пленарни састанак делегација двеју земаља. Вучић високом госту уручио орден Републике Србије на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа две земље.

“Преданост коју годинама показујете у јачању наших укупних односа од огромног је значаја за Србију и за мене лично као председника. Оставили сте велики утисак и пре него што сте изабрани за савезног канцелара. Србија је захвална на личном доприносу. Уверени смо да ћемо аустријску подршку имати и  убудуће”, рекао је председник Вучић и додао да му је част и посебно задовољство да аустријском канцелару, као осведоченом пријатељу, уручи највише државно одликовање. Он је истакао да је за Србију посебно важно да може да рачуна на пријатељску подршку Аустрије у моментима када се суочава са тешкоћама, од мигрантских криза до пандемије.

„Желим да кажем да смо удвостручили сарадњу у последњих десет година, добрим делом захваљујући залагању канцелара Курца. Хвала на томе што подстичете инвеститоре да долазе у Србију и што бринете о нашем народу који живи у Аустрији. Ово за нас није ни мали ни безначајан  дан“ рекао је председник Вучић. Он је пренео да је са аустријским канцеларом разговарао о новим инвестицијама  и најавио четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године.

„Сваки политички сигнал од некога ко има тако доминантну подршку у Аустрији као што је има канцелар Kурц је важан  јер отвара пут и говори да је добро улагати у Србију“, нагласио је председник Вучић и додао да ће Србија наставити да ради са Привредном комором Аустрије, као и са Швајцарском и Немачком и по питању дуалног образовања.

„По последњим подацима, од 4. 000 ђака које смо школовали по том принципу, 70 одсто је у својој струци добило посао. То су промене које смо најављивали, иако смо били критиковани. То су  важне ствари због којих Србија иде напред“, рекао је председник Вучић.

„Не бисмо то све могли да немамо овакве пријатеље, људе који верују у Србију и њену будућност, као што ми верујемо у њихово знање, технологију и подршку“, поручио је председник Вучић.

Савезни канцелар Републике Аустрије Себастијан Курц је истакао да се увек трудио да има добар контакт са земљама Западног Балкана и изразио задовољство због добре економске размене Аустрије са Србијом, која је највећи економски партнер Аустрије на Западном Балкану.

“Веома нас радује што у Аустрији имамо многе људе који вуку корене са Западног Балкана и који су дали велики допринос нашем друштву”, навео је аустријски канцелар Курц и додао да жели да честита Србији на успеху у борби са пандемијом вируса корона јер је међу првима почела са вакцинацијом, чак и пре неких држава чланица ЕУ. Он је истакао и да га радује што постоји добра сарадња српске и аустријске полиције.

„У последњим годинама смо имали велики изазов у виду миграција и Србија је дала велики допринос у борби против илегалних миграција“, рекао је аустријски канцелар и нагласио да се Аустрија унутар ЕУ контунирано залаже за поступак придруживања и европску перспективу Србије и земаља Западног Балкана.

“Ту ће и убудуће бити пуна подршка Аустрије и, у том смислу, захваљујем на доброј билатералној сарадњи на политичком нивоу, на доброј привредној сарадњи, али и на снажним међуљудским односима и повезаности која постоји између Аустрије и Србије”, поручио је канцелар Републике Аустрије.

До краја 2021. четири значајне инвестиције из Аустрије

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић најавио је четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године.

Вучић је рекао да је Аустрија међу главним инвеститорима у Србији.

Истакао је да је у првој половини ове године трговинска размена повећана за 22,3 одсто, што је више од онога што је забележено у истом периоду у рекордној 2019. години.

О Шенгену и кластерима

Вучић је рекао да је питање пријема Србије у Шенген, као што то предлаже чешки премијер Андреј Бабиш, врло компликовано.

“Знате да имају проблема и земље које су чланице ЕУ, као што су Хрватска, Румунија, и Бугарска. Захвалан сам Андреју Бабишу на његовој иницијативи”, рекао је Вучић.

Курц, којем је постављено питање да ли подржава идеју чешког колеге, казао је да идуће недеље путује у Чешку где ће имати разговор са Бабишом.

Аустријски канцелар изјавио је да се нада скором отварању кластера у процесу приступних преговора Србије са Европском унијом.

Курц је истакао да је важно да Европска унија буде предвидива, јер је то темељ поверења у Унију.

Председник Вучић изјавио је да стратешки циљ Србије свакако јесте ЕУ, али да у самој Унији постоје земље које су уморне или чак не желе проширење, и да би било фер да се то тако и каже, те да његова констатација о томе није скептичан, већ реалистичан приступ.

Србија није паркинг за избеглице

Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна да координира са другим земљама у решавању питања миграција из Авганистана, као и да може да прими 100 до 150 миграната, али да није и неће бити паркинг за избеглице.

Србија је, како каже, до сада добила само један захтев, да прими око 150 жена или девојака из Авганистана из фудбалских клубова.

“Они који напуштају Авганистан желе у Западну Европу или САД и мало ко жели на Балкан”, истакао је председник Вучић.

„Српска стварност“ / Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here