Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Лондону, на маргинама Инвестиционог самита о Западном Балкану, у организацији ЕБРД-а, са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Брнабић је, у изјави за новинаре, пренела да је током тог сусрета било речи пре свега о ситуацији у БиХ и Црној Гори, као и о томе колико најновији политички потреси могу да утичу и на регионалну стабилност и економску ситуацију у Србији.

Нисмо помињали таксе Приштине, нити нову приштинску администрацију. То можда најбоље показује колико у овом тренутку САД, с једне стране, размишљају о томе каква је могућа дестабилизација у БиХ и колико они озбиљно прате ситуацију у тој земљи, али, с друге стране, говори и о томе да је Ричард Гренел преузео у потпуности питање односа Београда и Приштине и такси, рекла је премијерка.

Она је нагласила да је закључак разговора да је регионална стабилност апсолутно најважнија тема, како политички, тако и економски, додајући да се око тога слажемо са САД.

Не слажемо се по нашим погледима на неке ствари, шта је узрок, а шта последица неких тренутних нестабилности у региону, али свакако остаје да разговарамо о томе, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Србији је у интересу регионална стабилност, која је једна од најважнијих ствари, поред европских интеграција.

Она је подсетила на то да је Србија гарант Дејтонског споразума, али не крије да има посебне везе са Републиком Српском, што је наше право и обавеза.

Али, када говоримо о БиХ и РС, важно је да подржавамо регионалну стабилност. О томе разговарамо и са Милорадом Додиком, и ту не постоје тајне. Имамо посебне односе са РС, то је наше право и жеља, а то никако не угрожава БиХ, већ управо супротно. То у Босни и Херцеговини треба да гледају као руку пружену њима, поручила је Брнабић.

Премијерка је претходно, у одвојеним сусретима, разговарала са председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем, као и са председавајућим Савету министара БиХ Зораном Тегелтијом, којег је позвала да посети Србију.

Имали смо одличан састанак, при чему постоји много заједничких пројеката који су покренути и које желимо да убрзамо, рекла је она.

Премијерка је, говорећи о састанку са Чакрабартијем, истакла да је Србија тренутно шеста или седма земља, укупно, по инвестицијама Европске банке за обнову и развој.

Она је пренела да ова финансијска установа сматра да постоји велики потенцијал за то да током ове или следеће године Србија буде једна од пет земаља по инвестицијама те банке, о чему је и разговарала са председником ЕБРД-а.

Брнабић је истакла да ће велики простор за улагања ЕБРД-а у будућности бити “зелена транзиција”, односно енергетска трансформација Србије, као и зелена економија и заштита животне средине.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here