Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона заказана је за сутра и на њој ће се разматрати тренутна епидемиолошка ситуација у земљи.

Број новозаражених, који је достиже све веће размере, не улива оптимизам да ће бити попуштања мера, већ све говори да ће постојеће мере остати на снази, можда чак и бити пооштрене.

Упућени кажу да се најбоља слика епидемиолошке ситуације у земљи види уторком и средом, јер резултати од понедељка буду одраз тестирања током викенда, када се мање људи тестира.

Већи је и број људи у болницама, као и пацијената на респираторима, а расте и број првих прегледа.

Епидемиолог и члан медицинског дела Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за Танјуг да попуштања мера неће бити, а да су могућа два сценарија – један је да постојеће мере остану на снази, а други је да дође до пооштравања у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева и Београда.

” Ове недеље очекујемо повећање броја заражених, јер је прошао инкубациони период од повратка са зимовања”, упозорава Тиодоровић.

Он је навео да се међу члановима Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

Упитан да ли се разговарало о укидању карантина и обавезног PCR теста за грађане који се враћају из иностранства, а који су вакцинисани са обе дозе вакцина, Тиодоровић је рекао да је прерано говорити о томе јер још није постигнут колективни имунитет.

Он је навео да је Велика Британија прва по вакцинацији у Европи, али да ту меру нису укинули, јер вакцинисани грађани могу да преносе вирус.

Вирусолог Тања Јовановић изјавила је данас да је медицински део Кризног штаба донео неке препоруке за пооштравање мера и истакла да је до повећања броја оболелих од корона вируса дошло због непоштовања мера.

“Не постоји одговорност ни на индивидуалном ни на колективном нивоу и све док се овако понашамо број оболелих ће расти”, рекла је Јовановић за РТС.

Она је указала на значај масовне вакцинације и апеловала на грађане да поштују мере како би се успоставила контрола над епидемијом.

Нагласила је и да тестови који се користе за дијагнозу инфекције и за вакцине нису показали да је смањена ефикасност вакцина које су регистроване у Србији.

“За ‘Фајзерову’ вакцину је прилично добро документовано, за остале немамо комплетно обрађене податке, али имамо за ‘Спутњик’ и за кинеску, које су код нас регистроване, да ефикасност није значајно смањена”, рекла је Јовановић.

Јовановић је одбацила као нетачне тврдње да се антитела брзо губе и да трају од три до шест месеци и додала да се антитела у току инфекције синтетишу у два таласа.

“Ми ћемо годинама после прележане инфекције бити заштићени уколико је инфицирана имунокомпетентна особа – особа која може да створи имунолошки одговор”, рекла је Јовановић.

Она је додала да је наука показала да је особа која је прележала корона вирус заштићена од инфекције истом варијантом вируса. Међутим, како је навела, проблем може да настане ако се вирус толико промени да може поново да инфицира особу која је прележала инфекцију. “То је слично као код вируса грипа, имамо сезонске епидемије и вероватно ће и коронавирусне инфекције бити актуелне и у зимском периоду, па ћемо имати сезонске епидемије коронавирусне инфекције”, сматра Јовановић.

Нове рестрикције не гарантују да ће бити мање заражених вирусом корона, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и поновио да ће на сутрашњој седници републичког Кризног штаба гласати против додатног скраћивања радног времена, уколико буде било таквог предлога. Објашњења која је понудио Весић тешко да се могу прихватити, јер нису логична и почивају на интересима појединаца, који се стављају изнад људских живота. Аргумент који Весић истиче да се Београд успешно бори против незаконитих окупљања и журки којима присуствују хиљде људи не могу се прихватити, јер смо често слушали извештаје надлежних о резултатима разних инспекција, који су били смешни и тужни, јер су били више него симболични, па самим тим нису ни дали озбиљне резултате. Због тога се намеће и питање одговорности оних који су прихватали такве извештаје. Остаје нам да верујемо да мишљење лекарске струке овога пута неће бити игнорисано, јер су могуће последице итекако озбиљне.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here