Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Пекинг преузима титулу града, који је био домаћин и летњих и зимских олимпијских игара. Бакља је све ближе олимпијском пламену, који ће од петка горети, па наредне две недеље.  Председник Србије Вучић отпутовао у Пекинг и биће на отварању ЗОИ.

Кинези верују да свет и за отварање и на борилиштима очекује спектакл, који ће се нажалост, углавном одржавати без присуства публике или уз малобројне домаће посматраче.

Многи жале што неће бити у могућности да гледају отварање, али имају разумевања за мере које оцењују као врло добре.

Мере заштите су строге, спортисти, њих око 2.900, новинари и волонтери крећу се само у такозваним затвореним балонима.

Обавезно је свакодневно тестирање, а десетине техничких решења и робота ту су, како би контакти били сведени на минумум.

У Пекинг стижу и високе политичке званице, али не из Америке, Велике Британије, Јапана. Они су се одлучили за дипломатски бојкот због односа Кине према Ујгурима, Тајвану и Хонгонгу.

Политички бојкот, мада не званично, изгледа следе и многе друге западне земље, чији премијери и шефови влада ће упадљиво изостати на отварању, али у свечаним ложама биће и оних који су позив прихватили радо, попут руског председника Владимира Путина.

Та политичка питања ни у Кини ни у Олимпијском комитету ниту су била, нити јесу омиљена, а председник МОК, уместо одговора, новинарима је понудио олимпијски дух.

Игре се иначе одржавају на три локације, обилују техничким иновацијама, и биће кажу најзеленије до сада. Зелена енергија напаја сву технику, а и превоз је зелен на водоник или електрични. Све је дакле спремно, а и такмичења су већ почела. У току је рецимо оно у карлингу, но већина ће сачекати званичан початак игара. Он је заказан са петак у13 сати по средњоевропском времену и ако је веровати домаћинима, биће спектакуларан.

Зимске олимпијске игре у Пекингу, које се сутра званично отварају, биће добро организоване, безбедне и спектакуларне, изјавио је данас кинески председник Си Ђинпинг.

Вучић отпутовао у Пекинг и биће на отварању ЗОИ

Председник Србије Александар Вучић отпутовао је данас у дводневну радну посету Кини, током које ће се састати са кинеским председником Си Ђинпингом, а присуствоваће и отварању Зимских олимпијских игара.

Првог дана посете, у петак, 4. фебруара, Вучић ће присуствовати церомонији отварања 24. Зимских олимпијских игара у Пекингу.

Председник Србије ће затим присуствовати и пријему који кинески председник организује за гостујуће шефове држава и међународних организација, а међу гостима, како је најављено, биће и председник Русије Владимир Путин, председник Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус, генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Другог дана посете, Вучић ће се састати са председником Кине Си Ђинпингом, а то ће бити њихов седми сусрет.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here