Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Под слоганом “Давање крви је чин солидарности”, сутра ће бити обележен Светски дан добровољних давалаца крви, у циљу изражавања захвалности свим добровољним даваоцима крви и подизању свести грађана о важности редовног и добровољног давања крви.

Тим поводом, Институт за трансфузију крви Србије позвао је грађане да дају крв и на тај начин се придруже у спасавању живота.

У саопштењу се наводи да Институт за трансфузију крви Србије сутра ради од 7 до 19 сати и да се, осим у тој установи, крв може дати и у Ваљеву, Коцељеви и Новом Пазару.

Додаје се да ће се акција традиционално одржати и у студентском дому “Студентски град” од 11 до 16 сати, где ће студенти са свих факултета и високих струковних школа Београдског универзитета донирати крв и показати колико су млади важни за наше друштво.

Списак свих локација на којима се може донирати крв може се погледати на сајту Института за трансфузију крви Србије, као и на фејсбук и инстаграм профилу те установе.

У саопштењу се наводи да је слоган “Давање крви је чин солидарности” доказ да давалаштво крви јача дух заједништва и да здравствени систем може несметано да функционише само уколико има довољно сигурне крви и продуката од крви које могу да обезбеде искључиво здрави даваоци крви.

Подсећа се да су добровољни и редовни даваоци крви потребни да би се крв обезбедила свима којима је трансфузија неопходна за лечење.

“Крв и продукти од крви су једини лек за различите пацијенте, за жене током трудноће и порођаја, за децу која пате од тешких облика анемије, за пацијенте који болују од леукемије, као и за жртве траума, хитних стања и саобраћајних несрећа”, наводи се и додаје да свака хируршка интервенција изискује употребу крви и компонената крви.

Домаћин овогодишњег Светског дана давалаца крви је Мексико, а централна манифестација одржаће се у Мексико ситију, додаје се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here