Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Поводом обележавања друге годишњице постојања удружења “Српске културне омладине” из Трста, недавно је у престижној сали палате Гопчевић, одржан концерт младих уметника, чланова српске заједнице који живе и раде у Трсту, и њихових гостију, колега музичара италијанског, албанског, македонског и црногорског порекла.

Програм концерта је био врло богат и извођена су дела класичног музичког репертоара: П. И. Чајковског, Ф. Шопена, Ј. Иберта и Ј. Брамса, заједно са једним италијанским аутором, Ђузепеом Мартућијем.

Учесници концерта су били: Зорана Белушевић (флаута), Зорица Новаковић (клавир), Теодора Капинковска (клавир), Драгана Гајић (виолина), Cecilia Barucca Sebastiani (виолончело), Luca Sacher (клавир), Радица Ђедовић (флаута), Мина Опсеница (виолина), Зорица Новаковић (клавир), Милена Петковић (виолина), Теодора Каличанин (виолина), Марина Врањеш (виола), Enea Nushi (виолончело) и Kostadin Tashko (клавир).

Сјајан музички програм организовало је Удружење “Српке културне омладине”,/ Associazione Culturale Giovanile Serba (ACGS)/, основано 2017. године на иницијативу младих чланова српске заједнице, који живе, студирају и раде у Трсту.  Удружење пружа својим младим члановима и сарадницима прилику да искажу сопствене способности, свој културни и национални српски идентитет,  на који су врло поносни.

У Трсту тренутно студира и ради велики број квалитетних музичара из целе Европе, а посебно из Србије, захваљујући престижној музичкој академији „Тартини” из Трста, чији су студенти и уједно били главни учесници и овог концерта.

Концерту су присуствовали, поред локалних званица, и председник српске православне Црквене општине у Трсту, Раде Миливојевић, председница културно-фолклорног удружења из Трста Pontes/Мостови Биљана Клепић, председник културно-спортског удружења Вук С. Караџић из Трста Дејан Никодијевић, који је уједно представљао и Савез Срба у Италији. Концерт је одржан и уз благослов пароха цркве Свети Спиридон у Трсту, нашег протојереја-ставрофора Рашка Радовића.

Концерт је одржан у центру Трста, поред Великог канала, у палати Гопчевић коју је 1850. године саградио Спиридон Гопчевић, познати представник српске православне заједнице који је, у време аустро-угарске царице Марије Терезије, заједно са још десетином српских породица пореклом из Далмације, Боке Которске и Босне и Херцеговине, допринео економском и културном развоју Трста.

Прилика је и да подсетимо на српског великана и великог добротвора Спиридона Гопчевића.  Студирао је у Бечу, течно је говорио тринаест језика и био је у контакту са британским премијером Гладстоном и са Ђузепом Гарибалдијем, националним херојем Италије, који је био борац за слободу Италије и допринео је њеном уједињењу. Спиридон је био трговац и бродовласник и његове флоте су провиле морима и океанима, ка Русији и ка Америци, а био је и три пута председник српске православне Црквене општине из Трста, која постоји и данас и даље је најцењенија и најзначајнија. Једна занимљивост о палати Гопчевић је да се на њеној фасади налазе 4 статуе које су посвећене Косовском боју: царица Милица, цар Лазар, Косовка девојка и Милош Обилић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here