Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Писцу Владимир Табашевићу вечерас је уручена књижевна награда недељника НИН за роман “Заблуда светог Себастијана”, у коме главни јунак пребира по сећањима и суочава се са ратним искуством из деведесетих година са простора бивше Југославије.

Табашевић је, по уручењу признања у згради Југословенске кинотеке у Београду, рекао да му је један од књижевних узора био Милош Црњански.

Напоменувши да потиче из Мостара и да долази из породице мешовитог етничког порекла, Табашевић је истакао да ће наставити да у књижевном раду испитује језик на коме је растао и да се бави његовим посебностима.

Одломке из награђеног романа “Заблуда светог Себастијана” читао је глумац Тихомир Станић, а награду је Табашевићу уручио председник жирија Зоран Пауновић.

Недељник НИН је доделио и награду за личност године, која је ове године припала оснивачу издавачке куће “Контраст” Владимиру Манигоди за финансијску подршку унапређењу палијативне неге у Србији.

Њему је награду уручио прошлогодишњи добитник признања НИН за личност године Игор Јурић.

Главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк поручио је да ће НИН наставити да поштује стандарде новинарства и да неће бити “ни опозициони ни режимски”, већ проефсионалан, али да је у днашњој Србији “некима и то много”.

Констатујући да су министри и председница владе “оправдано одсутни”, Ћулибрк је рекао да је Министарство културе за награду НИН издвојило 150.000 динара, али је он одлучио да им та средства врати, на образлажући разлоге те одлуке.

Ћулибрк је захвалио читаоцима НИН-а и фирмама и институцијама које су ове године помогле књижевну награду НИН.

Талентовани писац је 65. добитник НИН-ове награде, а одлуку је донио жири у коме су, поред Пауновића, били Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић.

Свечаности у Југословенској кинотеци присуствовале су многе личности из јавног живота, међу којима и опозициони лидери Драган Ðилас, Бошко Обрадовић, Зоран Живковић, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

„Српска стварност“ / Танјуг, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here