Mesto za reklamu

01.05.2019.

Након повратка у Приштину са састанка из Берлина, новинарима се у Приштини обратио председник Косова Хашим Тачи који је истакао да цени идеју коју су покренули немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон. Он је казао да „европска перспектива, нажалост, и даље за Косово остаје само једна лепа фраза, коју је добро чути“.

Тачи је истакао да реланост на Западном Балкану није у складу са његовим очекивањима и очекивањима Европске уније, али и да је приметио приближавање у ставовима између Немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона. Међутим, он наводи да није нарочито охрабрен.

“Неки су мислили да може да се деси да се само призна Косово и да се тако заврши са овом ситуацијом, али то није тако. Ја нисам видео такав позив ни од Меркелове, ни од Макрона, упућен председнику Србије Александру Вучићу. У исто време, нисам видео ни спремност за позивање осталих пет европских земаља да признају Косово. Оне би то требало да ураде, али није отворена ниједна нова идеја“, истакао је Тачи.

Косовски председник је додао да је „антиевропско понашање Србије и одобравање тога од стране Европске уније“ довело до „замрзавања“ Косова од стране пет земаља Европске уније, „од Шпаније, Грчке, Румуније, Словачке и Кипра“.

„Актуелна нестабилност у односима Косова са суседним земљама у региону је резултат непризнавања Косова од државе Србије и непризнавање независности Косова од стране Босне и Херцеговине. Сви смо сведоци да и после 20 година од завршетка рата, 11 година од независности Косова, Србија наставља да не уважава Косово, да се понаша на неевропски начин. Истовремено, Европска унија већ годинама ћути око тог антиевропског понашања Србије према Косову“, казао је Тачи.

Тачи је закључио да је последица тога немогућност Косова да направи конкретне кораке ка чланству у Европској унији и НАТО-у.

„Дијалог који је започео 2011. године, и поред опипљивих резултата, је сада дефинитивно блокиран од стране Србије, која је условила наставак преговора. Условљавање дијалога није смело да се дозволи ни под каквим околностима. С друге стране, због негативног утицаја Србије, односи Косова са Босном и Херцеговином су данас, нажалост, на најнижем могућем нивоу. Сада између БиХ и Косова не постоји слободан проток људи и услуга“.

Тачи је напоменуо да је парадоксална ситуација у којој је ЕУ укинула визе грађанима БиХ, а да то није учинила за грађане Косова.

На конференцији је било речи и о “кориговању граница”. Тачи је поновио свој став да се Прешево, Бујановац и Медвеђа прикључе Косову, без угрожавања “центиметра Косова”. Он је истакао да ће платити цену, ако је то (овај план) његова грешка.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here