Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи изјавио је у Бриселу да се нада да ће наредне недеље и месеци бити кључни у проналажењу коначног решења у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Хашим Тачи је навео да снажно верује у обећање америчког председника Доналда Трампа да ће подржати и помоћи дијалог са Србијом.

“Споразум би могао бити постигнут у блиској будућности”

Свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине могао би бити постигнут у блиској будућности, рекао је Тачи након састанка председника и премијера земаља Западног Балкана и Косова са Федериком Могерини у Бриселу.

На питање када ће бити одржан наредни састанак у Бриселу, Тачи је рекао да их неће бити пре почетка наредне године.

Подсетио је да је Трамп рекао да ће Америка бити укључена у дијалог ради постизања историјског споразума Београда и Приштине.

“Као Косово не можемо изгубити овај случај, иначе, можемо платити високу цену недостатка интересовања европског руководства, морамо бити озбиљни и доносити озбиљне одлуке”, рекао је Тачи уочи данашњег састанка шефице европске дипломатије Федерике Могерини са председницима и премијерима земаља Западног Балкана и Косова.

“Порука председника (Трампа) је да Албанци треба да буду јединствени у постизању коначног договора, који подразумева узајамно признање, промену Резолуције 1244 и чланство Косова у Уједињеним нацијама”, истакао је Тачи.

Нагласио је и да подржава “преговарачки тим” изгласан у косовском парламенту, те да очекује да ће и рад тог тима бити тимски.

“Идеје владе и премијера Харадинаја су добродошле”, поручио је Тачи и додао да откако је добијено писмо Трампа “Косово лакше дише” јер, како је рекао, сада има званичну потврду председника САД “да су са нама и да ће нас подржати”.

Тачи је рекао да верује да ће се чак и најутицајнија опозициона ДСК укључити у овај процес и помоћи својим идејама.

Говорећи о визној либерализацији, Тачи је рекао да зависи од временског оквира.

“Веома је важно да смо извршили све процесе и сада је то на државама чланицама да одлуче”, закључио је Тачи.

„Српска стварност“ / РТС, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here