Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Косовски председник, Хашим Тачи, одбио је да учествује на Охридском самиту, где се налазе Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама док разговарају о иницијативи српског председника – „Мини Шенгену“. „Косово не може бити део таквог самита којем присуствују државе које још увек не признају стварност независног Косова“, поручио је Тачи.

„Као председник Републике Косово, желим да обавестим грађане да сам одбио учешће на Охридском самиту. Ова одлука о не-суделовању темељи се на неколико постојећих аргумената. Прво, Србија је на првом самиту ове нове регионалне иницијативе намерно превидела Косово. Друго, једина визија Косова остаје чланство у ЕУ и НАТО-у. Стога не желимо ни у каквим околностима нашу евроатлантску перспективу заменити било којом регионалном иницијативом. И треће, ова регионална иницијатива је бесмислена све док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова“, истакао је Тачи преко своје Фејсбук странице.

Уз ове тачке, Тачи тврди да је Приштина истовремено посвећена добросуседству и уклањању препрека за слободу људи и добара, те да се залажу за превазилажење тренутних препрека дијалогом и узајамним признањем.

„Тек када се то догоди, постаћемо део таквих регионалних иницијатива као равноправне државе“, закључио је косовски председник.

Претходно је његов колега, одлазећи министар спољних послова Беџет Пацоли, за косовске медије рекао да му је позив данас „прекасно стигао“, те да, с обзиром на то да је у иностранству, неће моћи да присуствује састанку.

Уочи састанка челника Западног Балкана данас у Охриду, председник Владе Северне Македоније Зоран Заев, председник Србије Александар Вучиц́ и премијер Албаније Еди Рама састали су се и „утврдили декларацију са списком приоритета и мера за унапређење регионалне сарадње“.

На вечери у Охриду премијерима Заеву и Рами и председнику Вучићу придружили су се и председавајуц́и Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић и министарка економије Црне Горе Драгица Секулић.

 “Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here