Mesto za reklamu

12.06.2019.

Председник Косова Хашим Тачи одликовао је америчку државну секретарку у администрацији Била Клинтона – Медлин Олбрајт, Орденом слободе и америчког генерала Веслија Кларка, који је командовао НАТО снагама током рата на Косову и бомбардовања СР Југославије. Медлин Олбрајт добила и споменик у Приштини.

Олбрајт је изјавила у Приштини да је Косово независна држава и да заслужује да је сви признају. Она од јуче борави на Косову у оквиру обележавања 20 година од уласка медјународних мировних снага, а председник Косова Хашим Тачи јој је уручио одликовање Орден слободе.

Олбрајт је том приликом рекла да је вољна да прими ордене, али да највише ужива да буде део Косова.

“Никада нећу заборавити године рата, људи који певају: ’Хвала вам САД’. Мислим да су САД урадиле праву ствар. Почаствована сам што сам овде са вама. Косово је независна земља и стога заслужује да буде призната”, рекла је Олбрајт.

Тачи је рекао да ц́е она увек остати херој народа Косова.

“Благословени смо као земља људи коју сте Бил Клинтон и ви вратили у своју породичну куц́у да честитате 20. годишњицу слободе Косова, 20. годишњицу наде и поверења. Знали сте да уједините демократски свет. Као председник Косова и ваш пријатељ, дозволите ми да доделим Орден слободе за ваш изванредни допринос слободи и независности Косова”, рекао је Тачи.

Медлин Олбрајт је данас примио и председник Скупштине Косова Кадри Весељи а у Приштини ће у оквиру манифестација бити откривена и њена биста.

Орденом је одликован и бивши командант снага НАТО у Европи Весли Кларк, који је руководио акцијама НАТО против СРЈ. Он је рекао да чека дан када ће Косово постати део ЕУ и НАТО. “Прелепо је искуство вратити се на Косову данас, двадесет година након тих неизвесних времена, толико опасности и толико трагедија у овој земљи, и видети демократију, Скупштину, председника, руководство и економију”.

“Знам да ће будућност бити светла зато што људи на Косову имају храброст и мудрост да учине праве одлуке, и они су, ви сте своју земљу окренули према западу. Запад ће прихватити ову земљу и ми ћемо инвестирати и радити са вама како смо то радили у прошлост“, рекао је Кларк.

„Желим да видим ову земљу као чланицу НАТО јер је НАТО о људима који верују у слободу. Косово показује одлучност и храброст и ви сте једни од нас“, поручио је Кларк.

У Приштини откривен споменик Медлин Олбрајт

У оквиру обележавања 20. годишњице уласка НАТО трупа на Косову, организована је шетња високих међународних званичника и лидера Косова од трга “Скендербег” до трга “Олбрајт” где је и откривена биста бивше америчке секретарке.

Олбрајтова се захвалила грађанима Косова на гостопримству током церемоније 20. годишњице уласка НАТО трупа на Косову.

“Хтела бих да се захвалим свима, била ми је част, хвала ономе који ме је направио овако високом. Ово је Косово. Ми смо били у стању да волимо Косово и да ту донесемо мир”, рекла је она.

Медлин Олбрајт је додала да је поносна што је на Косову.

“Веома сам поносна што сам овде. Нисам рођена у САД али САД је велика држава која доприноси миру и стабилности. Веома сам почаствована”, изјавила је на крају Олбрајтова.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here