Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи истакао је да су у Минхену добили јасне поруке да Приштина мора повећати одговорност за постизање коначног споразума са Београдом, са посебним нагласком на окончање дијалога уз обострано признање, пише “Коха”.

Хашим Тачи је нагласио да партнерство са САД и ЕУ треба да се настави, додајући да “тај тренутак треба искористити за Косово како би се добила подршка за визну либерализацију и чланство у међународним организацијама”.

“Поруке свих светских лидера у Минхену у вези са Косовом биле су да се одржи партнерство Косова са ЕУ, НАТО-ом и посебно са САД. Ово партнерство се одржава само одговорним понашањем, изградњом грађанске демократије, продубљивањем реформи и коректним деловањем са свим нашим суседима. Охрабрује ме оно што смо овде разговарали о Косову на састанцима са свим личностима, укључујући и оне који су у процесу признавања независности Косова”, рекао је Тачи.

Говорећи о захтеву да се споразум Београда и Приштине постигне што је пре могуће, Тачи је нагласио да је “Косово благословено што је интерес САД поново фокусиран на Косово, као и пажња Доналда Трампа, Мајка Помпеа и Ричарда Гренела”.

“Са свима са којима сам разговарао у Минхену, речено ми је да је потребно повећати одговорност и спектар политичке сарадње са САД како би се постигла финализација споразума између Косова и Србије, што подразумева узајамно признавање,” рекао је Тачи и додао да “шансу треба искористити”.

“Ако је искористимо, добићемо деценије економског развоја, ако је не искористимо остаћемо повређени и изоловани од међународне заједнице, без економских, политичких, дипломатских користи, нових признања или чланства у међународним организацијама”, нагласио је косовски председник.

Рекао је да ће из Минхена отпутовати у Брисел, где ће присуствовати првом састанку лидера Европске уније са лидерима Западног Балкана.

“Косово ће бити представљено и разговараће се о даљим корацима, како о либерализацији визног режима, тако и о могућностима за ближу сарадњу са свима”, рекао је Тачи.

Нагласио је да “пут Косова ка евроинтеграцијама треба да буде у координацији са САД и Европском унијом”.

“Либерализација визног режима требало би да се догоди и ни под којим условима не би се требали губити изгледи за чланство у Интерполу или Унеску. Без координације са Вашингтоном и Бриселом, Косово је озбиљно угрожено у процесу добијања визне либерализације и чланства у међународним организацијама “, закључио је Тачи.

„Српска стварност“                                                                                             

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here