Mesto za reklamu

01.12.2018.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је током разговора у Атлантском савету у Вашингтону да ће свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине “после вековног сукоба затворити Пандорину кутију на Балкану” и оценио да су обе стране сада “спремне и вољне да дођу до договора”.

Тачи је навео да је садашњи тренутак преседан за регион и да, како је рекао, “две суверене земље желе споразум” за који је потребан компромис.

“Некад сте можда у праву 100 посто, али ако желите да дођете до споразума морате бити спремни на компромис”, рекао је Тачи током разговора који је водио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.

Према његовим речима, време истиче и сад је моменат за деловање и за постизање решења.

“Сад је историјски тренутак. Сви ће бити победници – Косово, Србија, ЕУ, регион, али ако то не урадимо сви ћемо бити губитници”, оценио је Тачи.

Тачи је рекао и да Београд и Приштина трагају за постизањем коначног мировног споразума и да истражују могуће идеје, али да по том питању још ништа није договорено.

Београд и Приштина, како каже, знају да не могу да наставе садашњим путем и да је статус кво неодржив, а да замрзнути конфликт штети и једнима и другима.

“Шта је главни циљ процеса дијалога – коначни мировни споразум о пуној нормализацији односа и помирењу две земље и два народа, споразум који је међународно правно обавезујући, компромисно решење које значи узајамно признање између Косова и Србије. Без признања споразум неће имати значење”, сматра Тачи.

Кад се постигне споразум о узајамном признању, уверен је Тачи, Косово ће признати и оних пет чланица ЕУ које га не признају и моћи ће да постане чланица Уједињених нација.

Поновио је и став да неће бити граница дуж етничких линија нити размене популације, наводећи да је смешан “онај ко говори о мирној размени популације”.

На питање из публике о увођењу такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, Тачи је одговорио, прво нека БиХ призна Косово. “Срећан сам што је у БиХ све више гласова који позивају на признање Косова. На крају, ми смо жртве истог агресора. Ова дневна питања са којима се суочавамо ће бити превазиђена са добром вољом регионалних актера, ЕУ и САД”, рекао је Тачи.

„Српска стварност“ / КИМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here