Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од дипломатских представника више земаља и мисија у Приштини, једиствен став о Косову, у будућем процесу дијалога са Београдом.

Након састанка у Берлину, Тачи је на састанку са међународним дипломатама рекао да је био непријатно изненађен када је чуо да скуп у Немачкој није координисан са Сједињеним Америчким Државама.

“Надам се да ће састанак у Паризу бити боље припремљен, да ће државе чланице ЕУ бити уједињење, да ће представити креативне идеје како да се напредује и да ће састанак имати суштину”, рекао је Тачи, а преноси се у саопштењу његовог кабинета.

Истакао је битност да државе чланице Европске уније, уопштено западне државе, буду уједињење и јасније у вези са овим процесом, а посебно пет држава Квинте, САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија

“Искуство из блиске прошлости показује да када је ово јединство функционисало и политичка сцена на Косову је била уједињења и спремна да напредује”, рекао је косовски председник.

Као достигнућа са Берлинског састанка, оценио је  успешним  сагласност Београда и Приштине, а након инсистирања председника Макрона, да се одржи наредни састанак у Паризу, 1. јула.

Најавио је да ће Приштина на том састанку бити уједињена и да ће је заступати лидери из институција, делегације за дијалог као и да ће платформа косовске делегације на овом састанку бити резолуција Скупштине Косова.

Тачи је истакао да неће дозволити да Београд условљава дијалог, додајући да такса на производе из централне Србије остаје на снази.

Тачи је амбасадорима и шефовима међународних мисија пренео да је разочаравајуће на састанку у Берлину било нејединство земаља ЕУ у вези са либерализацијом виза за житеље Косова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here