1. 04. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи поново је затражио од председника Демократског савеза Косова Исе Мустафе, да предложи име потенцијалног мандатара за формирање нове косовске владе.

У Тачијевом писму се, како Кљан Косова преноси, наводи да су након јавних консултација лидери свих политичких странака заступљених у Скупштини, осим представника Покрета Самоопредељење, једногласно изјавили да су за нову владу и да Косово не иде на биралишта.

“У складу са мојим уставним мандатом и у складу са пресудом Уставног суда, молим вас још једном, без губљења времена, предложите потенцијалног мандатара за формирање Владе Косова, који мора да обезбеди потребан број гласова у Скупштини Косова и да обећа да ће да створи стабилну и свеобухватну владу”, наводи се у писму Тачија председнику ДСК.

Одлука ДСК је да њихов кандидат за премијера буде Авдулах Хоти.

Иса Мустафа и Рамуш Харадинај постигли су данас споразум о коалицији за формирање следеће косовске владе.

Кандидат Демократског савеза Косова (ДСК) за премијера Авдулах Хоти изјавио је да је ДСК постигао споразум о коалицији и са Српском листом по ком ће јој припасти исти број министарстава као и у актуелној влади.

Хоти је новинарима рекао да су у току разговори и са другим странкама и да очекује да они буду успешно завршени током дана.

Српска листа је у актуелној влади у оставци имала два министарства, за повратак и заједнице које води Далибор Јевтић, и за регионални развој које води Иван Милојевић.

Јуче су приштински медији пренели да би председник Српске листе Горан Ракић требало да буде један од заменика премијера Косова.

Реаговао је потом Хоти наводећи да би један од министара могао бити и заменик премијера, као што је то био случај у Влади Рамуша Харадинаја.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here