Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да ће поднети оставку уколико Специјални суд за злочине ОВК потврди оптужницу, чији је нацрт начинило тужилаштво тог суда.

“Следећих дана, консултоваћу се са политичким лидерима око наредних корака. Уверавам вас још једном, нећу се суочавати са правдом из ове канцеларије. Уколико оптужница буде потврђена, одмах ћу поднети оставку”, рекао је Тачи.

“Нећу дозволити да ове лажне оптужбе одврате пажњу Косова са заузимања свог места у међународној заједници, као чланице Уједињених нација, НАТО и Европске уније”, рекао је Тачи.

Каже да је можда правио политичке грешке, али ратне злочине никада. Говор некадашњег политичког лидера ОВК унапред је подељен медијима.

Тачи је пред медије изашао са неколико дана закашњења и после разговора са албанским премијером Едијем Рамом, који је оптужнице против челника Демократске партије Косова назвао “делом ширег плана напада на Косово и Албанце”.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова предало је већу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи политички лидер ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недела.

Иако детаљи ове оптужнице нису обелодањени, још крајем 2017. године било је јасно да је тужилаштво новог суда са седиштем у Хагу покренуло истрагу против политичког лидера ОВК и команданта тајне полиције, али без објављивања било каквих детаља те истраге.

Истрага против Весељија се водила због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК, а имена двојице лидера ОВК појавила су се у контексту могућег подизања оптужница пошто је Тачи покренуо озбиљну политичку иницијативу усмерену ка укидању Специјалног суда за злочине ОВК.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here