Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је поновно отварање теме Заједнице српских општина у Бриселу, “корак уназад за Косово”, да је разговор на ту тему “опасан” и да представља “дневни ред Србије”. Тачи је рекао и да само САД могу да донесу узајамно признање.

“Поновно отварање питања Заједнице у Бриселу, после једне деценије, представља застој за Косово. То је ударац за косовску државност и кршење суверенитета и ризик за стварање Републике Срба на Косову”, рекао је Тачи након учешћа на церемонији организованој у Приштини поводом јеврејске Нове године.

Сматра да и парламент има такво мишљење.

“Косово мора да буде веома опрезно. Нико нема право да седне да разговара или преговара, а камоли да тврди да ће да постигне нови споразум за Заједницу”, рекао је Тачи.

Тачи тврди да је што се формирања Заједнице све завршено 2013. године и да, по мишљењу уставног суда Косова, све што може да се учини мора да буде урађено у складу са уставом и законима Косова.

Косовски уставни суд прогласио је да споразум о ЗСО из 2013. године, а који је ратификовала Скупштина Косова није у потпуности у складу са духом Устава.

Уставни суд је закључио да правни акт косовске владе и статут о принципима ЗСО морају да испуњавају уставне стандарде.

Тачи: Само САД могу да донесу узајамно признање

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас и да само САД могу да донесу споразум о узајамном признању између Београда и Приштине, а да су сви остали напори узалудни.  Он је рекао да је споразумом о економској нормализацији, постигнутим 4. септембра у Белој кући, амерички председник Доналд Трамп постигао немогуће, преноси приштинска Коха.

“Председник Трамп се потрудио да то омогући. Радио је оно што други нису радили 20 година. Иако се може видети да се економска нормализација може догодити у Вашингтону, уверен сам да се може догодити и политичка нормализација, а узајамно признање може се догодити само у Вашингтону. Остали покушаји су узалудни. Они су губљење времена”, рекао је Тачи.

Према његовим речима, признање Косова од стране Израела биће од користи и земљама у региону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here