Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић представила је нову директорку Драме националног театра Тању Шљивар и планове ове значајне институције културе за наредну годину.

Тања Вујић је на почетку обраћања новинарима нагласила да је драмаска списатељица Тања Шљивар студент генерације на Факултету драмских уметности.

“Шљиварева је изванредна у свим пољима деловања. Њене драме се играју на сценама немачких позоришта. Нама је важан њен стални контакт са Европом. Са великим поносом сам изабрала паметну и младу жену са великим делом и великим даром. Сматрам да је наша основна дужност да младим људима дамо простор за деловање и креацију. На тај начин можемо да задржимо те младе људе у нашој средини, да би наше куће биле блиставе”, казала је Вујићева.

Напоменула је да је затекла ситуацију у којој нема директора Драме у позоришту и да је о својим плановима разговарала са свима који су желели да је саслушају.

Менаџмент Народног позоришта на конференцији за новинаре

“Намера ми је да ми овде створимо тим доприноси развоју позоришта и ствара изузетну уметност. Сви су добродошли да заједно стварамо изузетно позориште. Разговарала сам и са Жељком Хубачем, који је био на месту директора Драме и уверена сам да ће и он допринети новим успесима нашег позоришта. Понашамо се партнерски и саслушаћемо свакога”, нагласила је Вујићева и најавила премијере “Нечисте крви” Боре Станковића,  “Сна летње ноћи” Виљема Шекспира на Великој сцени Народног позоришта у 2019. години.

Тања Шљивар је напоменула да је Хубач остао на месту драматурга у Народном позоришту и да верује да ће јој помагати из позиције уметничког саветника.

“Покушаћемо до краја сезоне да реализујемо план стварања представа Жељка Хубача колико нам околности буду дозвољавале. Скоро два месеца је Драма била без стваралачких процеса”, навела је Шљиварева.

Истакла је да је Ивана Вујић тек друга жена у 150 година дугој историји националног театра.

“Дакле, имаћемо председницу Управног одбора (Јасна Димитријевић), управницу и мене као жене у националном тетару и то је веома важно јер треба пружати шансе свима који чине наше друштво. Не само младима”, рекла је је Шљиварева.

Након месец дана и најављеног штрајка дела ансамбла Драме, Влада Србије је разрешила дужности управника Дејана Савића на његов захтев и на то место поставила еминентну професорку и редитељку Ивану Вујић.

Постављање Тање Шљивар на место директора Драме представља први значајнији потез Иване Вујић откако је дошла у Народно позориште.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here