Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти бившег председника Владе Јапана Шинзоа Абеа у којој се каже:

„Са тугом и неверицом сам примио вест о трагичној смрти Шинзоа Абеа, изузетног државника и човека, који је својим озбиљним и одговорним приступом политичким изазовима свог времена, оставио посебан легат на глобалној политичкој сцени.

Шинзо Абе је дао немерљив допринос развоју односа између Србије и Јапана, због чега нам је била част да га одликујемо орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа наше две земље.

У име грађана Републике Србије и своје име, изражавам дубоко саучешће народу и Влади Јапана, породици и пријатељима Шинзоа Абеа.“

*****

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо након напада у Нари

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо је након што је на њега пуцано док је држао предизборни говор у граду Нари, јавља Ројтерс позивајући се на јапански јавни сервис НХК. Абеа је из ватреног оружја ранио Тецуја Јамагами, бивши припадник морнарице, који је ухапшен.

Бивши јапански премијер Шинзо Абе је преминуо, јавила је телевизија НХК, а касније пренеле и све светске агенције.

Абе је подлегао повредама након атентата током говора у граду Нора.

Кјодо и НХК пренели су да је Абе био без свести и у стању срчаног застоја, када је пребачен у болницу.

Званичници болнице где је био смештен после атентата саопштили су да је Шинзо Абе подлегао повредама око пет и по сати након што је рањен. Лекар је рекао да је Абе искрварио и да је имао две дубоке ране, од којих је једна била на десној страни врата. Није показивао знаке виталних функција када је доведен у болницу, наводи Ројтерс.

Нападач је ухапшен и признао је да је желео да убије бившег јапанског премијера. У питању је Тетсуја Јамагами, бивши припадник јапанске ратне морнарице. Он је напустио војну службу 2005. године.

Абе, иначе лидер Либерално-демократске партије, био је премијер Јапана са најдужим мандатом, који је политиком “Абеномика” покушао да извуче економију из хроничне дефлације, наводи Ројтерс.

Када је први пут ступио на функцију 2006. године постао је најмлађи премијер у јапанској историји од Другог светског рата.

Након годину дана мандата, Абе је поднео оставку наводећи као разлог лоше здравље. Дијагностикован му је улцерозни колитис – хронична упална болест црева.

На изборима 2012. године поново је изабран на ову функцију, када је обећао да ће оживети економију у стагнацији и обновити традиционалне вредности.

У новембру 2019. године постао је јапански премијер са најдужим мандатом, али је до лета 2020. године, подршка коју је имао у јавности опала због начина на који се борио са кризом корона вируса, као и због скандала који су обележили његов мандат, међу којима је и хапшење бившег министра правде. Оставку је поднео у септембру 2020.године.

Потицао је из богате породице утицајних политичара. Његов отац био је министар спољниих послова, а деда премијер Јапана.

Абе је посетио Србију 2018. године и то је била прва посета јапанског премијера Београду после 31 године. Због заслуга за пријатељске односе Србије и Јапана одликован је на Видовдан 2022. орденом Републике Србије на ленти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here