Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић упутио je данас телеграм поводом страдања катедрале Нотр Дам министру културе Француске Франку Ристеру, преко амбасаде те земље у Београду. Жаљење је пренео и Зоран Радојичић, градоначелник Београда.

“Ваша екселенцијо,

Са тугом и забринутошћу смо примили вест о пожару који је захватио катедралу Нотр Дам у Паризу.

Овај споменик француске, али и светске културе, вековима представља део најдрагоценијег културног и емотивног пејзажа читавог човечанства, а у Европи је он део њеног амблематског идентитета.

Делимо тугу и запрепашћење Француза због ове трагедије.

И српски народ је проживљавао сличне фрустрације када је случајни пламен готово сасвим уништио нашу светињу – манастир Хиландар на Атосу у Грчкој, и када су болесни умови терориста ватри предавали српске цркве на Косову и Метохији.

Било да су несреће плод случајних околности или су дело мржње, оне код сваког разумног човека остављају ожиљак и осећај губитка или штете на нечем општем, али и крајње личном.

Француска култура је доживела ударац, али њена раскош и виталност гаранција су опоравка и Нотр Дама и оне надахњујуће искричавости због које је свет цени и дубоко јој се клања”, наводи се у телеграму.

Жаљење градоначелника Београда

Градоначелник Београда Зоран Радојичић такође је изразио дубоко жаљење и тугу због пожара који је синоћ избио у париској катедрали.

“У мислима смо са свим грађанима Париза и Француске. Нотр Дам је један од симбола њихове престонице, непроцењиво наслеђе и важан део европске културе”, рекао је градоначелник.

Додао је да су страшне слике Нотр Дама у пламену, историјског здања које је увек било међу најпосећенијима у Европи.

“Страшне слике у пламену једног од најпосећенијих споменика у Европи и у мени изазивају само тугу. Драги Парижани, Београђани су уз вас”, поручио је Радојичић.

„Српска стварност“ / Министарство културе и информисања /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here