Mesto za reklamu

05.05.2021.

Монументална бронзана скулптура Николе Тесле, рад кипара Фране Кршинића, која је била уништена током рата 1992. године, поновно је постављена у Госпићу у Хрватској на новом Тргу Николе Тесле.

Хрватска министарка културе Нина Обуљен Коржинек рекла је у уторак на свечаности поводом откривања споменика, да је то прилика “да се још један пут поклонимо великоме Тесли”, преноси Хина.

Још 2006. године тадашњи министар културе Божо Бишкупић обезбедио је новац за калуп за споменик Тесли који је данас поново постављен у Госпићу како би, како наводи хрватска агенција, “заокружио причу о хрватском и америчком изумитељу српског порекла, о његовој припадности Смиљану, Госпићу, Хрватској и целом свету”.

“Мислим да је данашњи програм заокружио Теслин јединствени живот и уз интервенције уметника и научника послао још једном поруку колико је Тесла задужио цели свет”, рекла је Обуљен Коржинек.

Додала је да верује да ће Тесла бити подсетник младима да треба веровати у знање, у своје снове и увек радити за опште добро.

Скулптура је враћена у Госпић после готово 30 година, а нови одливак заменио је стари на Тргу Стјепана Радића, који је био уништен минирањем током рата 1992, подсећа Хина.

Скулптура је одливак сачињен у Ливници академије ликовних уметности у Загребу, а иста скулптура је постављена на америчким Нијагариним водопадима и испред Електротехничког факултета у Београду.

Гипсани модел Фране Кршинића није постојао, а минирани споменик у бронзи био је толико уништен да је било боље отићи у Београд и скинути отисак. Међутим, како се свака скулптура може излити у неколико примерака, ово је, рекла је Обуљен Коржинек, “апсолутно репрезентативни споменик”.

Споменик је висок 3,1 метар, с постољем од преко четири метра, а постављен је неколико километара од Смиљана, Теслиног родног места и Меморијалног центра који је донедавно имао 42.000 посета годишње.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here