Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић присуствовала је данас почетку полагања завршног испита из српског (матерњег) језика у ОШ „Вељко Дугошевић“ у Београду, чиме је почело полагање мале матуре у основним школама у Србији.

Недељковић је, подсетивши на то да данас у Србији полаже укупно 69.595 осмака, а да слободних места у средњим школама има 76.000, поручила да не постоји разлог за страх да ће неко остати неуписан.

Она је истакла и да ће у неким школама контрола бити већа, нарочито онима које су имале мањкавости претходне године, и да ће у тим установама бити просветни саветници и инспектори, додавши међутим да нису уведене додатне мере опреза већ су само одржани редовни састанци и дате инструкције дежурним наставницима и прегледачима.

На тим састанцима су детаљно анализиране грешке из претходне године. Све што је било до нас, ми смо предузели и верујемо да ће директори школа испоштовати стручно упутство, да ће деца дати свој максимум и да ће ова три дана проћи у мање стресном расположењу, навела је Недељковић.

Осим теста из матерњег језика, осмаци ће сутра решавати задатке из математике, а у среду комбиновани тест који се састоји од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Максималан број бодова на тестовима је 40, односно из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, а успех из школе носи максималних 60 бодова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here