Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Бржи, лакши и поузданији антигенски тест из пљувачке произведен је у нишкој фабрици медицинске опреме “Неомедика”. Поузданост теста је у нивоу пи-си-ар теста, кажу научници из Ниша који су се развојем бавили више од пет месеци. Агенција за лекове и медицинска средства је одобрила тест и он ће се ускоро наћи у приватним лабораторијама.

Узорковање је много пријатније него када вам узимају брис из носа и грла захваљујући левку, а резултати се добијају за врло кратко време.

“По правилу и процедури дефинисано је 15 минута, али ви резултате можете добити и пре тих 15 минута. Ствар је у томе да се не чита тест након тридесет. Да сте позитивни, на тесту бисте имали две црте”, објашњава Славица Анасоновић из “Неомедике” у Нишу.

Иако опрема изгледа једноставно, попут теста за трудноћу, и безбедна је за употребу, ипак је предвиђено да њоме рукују само професионалци у лабораторијама.

“Мораће ипак људи да оду до лабораторија или до установа где могу да одраде, али намењен је и граничним прелазима, школама. Здравствени радници би били ти који изводе тест, али је метода неинвазивна, из простог узорка пљувачке”, навео је Саша Тричковић, власник “Неомедике”.

У вишемесечном развоју тог теста потврђено је стопроцентно слагање са пи-си-ар тестом, јер се из узорка пљувачке детектује нуклеокапсидни протеин САРС- КоВ-2 вируса.

У свету постоји само 24 произвођача који користе узорке из пљувачке, већина њих није из Европе, осим нишке “Неомедике”.

Тест из пљувачке ће, како најављују из “Неомедике”, бити знатно јефтинији од пи-си-ар теста, купце имају широм света, а код нас ће бити доступан у приватним лабораторијама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here