Mesto za reklamu

26.07.2020.

Професор др Ратко Ђукановић /о коме смо већ писали /, један од водећих светских стручњака за астму и хроничне опструктивне болести плућа, заједно је са двоје својих колега са Универзитета у Саутхемптону, дошао је до великог открића у лечењу пацијената заражених вирусом корона – пише „Гардијан“.

   Српски стручњак и професори Стивен Хојгејт и Дона Дејвис су пре 20 година открили да протеин интерферон бета који помаже код прехладе недостаје онима који болују од астме и хроничних болести плућа. На основу тога њихова фирма „Synairgen“ развила је његову замену која помаже пацијентима са вирусним обољењима, пише „Гардијан“.

Клиничка студија њиховог лека SNG001, базираног на интерферону бета, завршена је пре неколико дана и показала је да пацијенти заражени вирусом корона имају два до три пута веће шансе за опоравак уз ову терапију него уз плацебо. На узорку од 101 оболелог утврђено је да су шансе за развој тешког облика болести мање за 79 одсто док је осећај губитка даха такође драстично смањен.

Директор компаније „Synairgen“ Ричард Марсден пресрећан је због резултата.

„За њих нема ничега бољег него када виде да њихов лек лечи праве пацијенте, а притом зарађују паре“, рекао је Марсден након што су акције његовог предузећа скочиле за 540 процената неколико сати после објављивања резултата студије 21. јула.

Од почетка године вредност ових акција порасла је за невероватних 3.000 процената.

Пошто сво троје научника има удео у компанији, они су практично преко ноћи постали милионери, па тако 0,56 одсто акција доктора Ђукановића сада вреди 1,6 милиона фунти (око 1,75 милиона евра).

Клиничка студија проширена је на пацијенте са блажим обликом болести, док је фармацеутској компанији „Rentschler“ наложено да произведе милион доза пред следећи талас епидемије који се у Великој Британији очекује на зиму.

„Српска стварност“ / С. Ј. /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here