Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Чланица Самоопредељења (ЛВВ), Тинка Курти, оптужила је кандидаткињу за премијерку ЛДК, Вјосу Османи да прижељкује неуспех Аљбина Куртија да формира владу чиме би се отворио пут за коалицију између ЛДК, ААК, НИСМ-е и невећинских заједница, уз „тихи благослов ПДК“.

Гостовање Вјосе Османи у емисији Прессинг на Т7 током ког је изјавила да је одабир Глаука Коњуфце из ЛВВ за председавајућег скупштине  „тежак ударац у односима ЛДК и ЛВВ“, што је изазвало оштре критике чланице ЛВВ, Тинке Курти.

Према оцени Куртијеве, Вјоса Османи је тим гостовањем јасно ставила до знања неколико ствари.

“Она у потпуности оправдава владу ПДК и ЛДК у периоду 2014 – 2017!!!“

Она се на чудан начин усагласила са Љутфијем Хазиријем.

Она се повукла и предала пред агресивношћу Агима Велијуа.

Очекује да Аљбин неће успети и да ће добити шансу за коалицију са НИСМА-ом, ААК и мањинама. Наравно све ово уз тихи благослов ПДК-а”, написала је Курти на Фејсбуку.

Оптужује је и да постаје као Мустафа, Хазии и Вељиу, троје лидера ЛДК за које критичка јавност често наглашава да су главни доносиоци одлука у тој партији.

На конститутивној седници Скупштине Косова у четвртак, неочекивано, за председавајућег Скупштине Косова одабран је Глаук Коњуфца из ЛВВ. У свим досадашњим изјавама ЛВВ и ЛДК лидера, а који су се тицали услова склапања коалиције, о овој позицији се говорило као резервисаној за кандидата ЛДК, у првом реду Вјосу Османи која је била кандидаткиња за премијерку Косова на најновијим ванредним парламентарним изборима.

По избору органа Скупштине, очекивано је било да косовски председник, Хашим Тачи, одржи консултативни састанак са политичким партијама и именује новог мандатара владе.

Тачи је одмах сутрадан, у петак, упутио позив Куртију на консултативни састанак на ком би био одређен мандатар, али је Курти тај позив одбио уз објашњење да је ван Косова. Убрзо је уследио још један позив од Тачија, за 20 часова, тог истог дана, али је Курти и овај позив одбио.

Од тренутка када победничка партија на минулим изворима, ЛВВ, именује и предложи мандатара, а Тачи истог одобри, тече рок од 15 дана у ком нови мандатар треба да обезбеди Скупштинску већину за формирање владе.

Са освојених 29 мандата на протеклим изборима, ЛВВ је потребно још 32 гласа за формирање владе, а како су сами више пута подвукли, неће разговарати о сарадњи са партијама такозване ратне коалиције – ПДК, ААК, НИСМА.

ЛВВ и ЛДК нису успели да договоре ни предизборну ни постизборну коалицију, а вишенедељне преговоре о постизборној коалицији у највећој мери је осујетио захтев ЛДК да ЛВВ подржи њиховог кандидата за косовског председника, када Хашиму Тачију истекне мандат наредне године, али и ресор Министарства унутрашњих послова.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here