Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да не верује да ће доћи до пооштравања мера за ускршње и првомајске празнике.

Очекујем да ћемо остати на овим мерама и потпуно разумем да је људима преко главе вируса, али морамо бити опрезни, рекао је Тиодоровић за портал Б92.нет.

Тиодоровић, који је и један од чланова Кризног штаба, упитан са којим ставом ће изаћи пред Кризни штаб када се буде одлучивало о мерама за ускршње и првомајске празнике, рекао је да не верује да ће се поновити Ускрс “под кључем” као прошле године.

“Верујем да ћемо остати на оваквим мерама и да неће доћи до неког драстичног пооштравања, као прошле године”, рекао је Тиодоровић и додао: “Ако погледате ситуацију у другим државама, приметићете да су мере свуда знатно ригорозније него код нас, јер нам раде тржни центри, баште кафића и слично. Ипак, без обзира на све то, морамо се вакцинисати и придржавати прописаних мера”.

Напомиње да би био добар тренд уколико успемо да смањимо ниво новозаражених на 1.000 дневно, или за месец дана да имамо испод 100 заражених, али за то је потребна дисциплина, коју тренутно немамо, објашњава Тиодоровић.

На питање шта ако дисциплина попусти током празника и у наредном периоду, да ли можемо очекивати нови талас, одговара да је то и даље “веома могуће, ако се превише опустимо”.

“Нови талас се може десити, ако се не будемо придржавали мера, као што се то десило у Чилеу”, каже и истиче да су они имали добар одзив за вакцинацију, али су се опустили.

“У Чилеу је то сада велики проблем. Они су имали добар одзив, али то не вреди, уколико се након тога људи не придржавају мера, док се не стекне колективни имунитет”, рекао је Тиодоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here