Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Грађани Белорусије неће дозволити председнику Александру Лукашенку да им прети као раније и он ће морати да оде пре или касније, поручила је главна опозициона лидерка Светлана Тихановска, која тражи одржавање нових избора.

Светлана Тихановска, противкандитаткиња Александра Лукашенка на изборима због којих се у Белорусији одржавају протести, у интервјуу за Ројтерс је истакла да су се белоруски грађани променили ове године.

“Они неће моћи да прихвате Лукашенка као новог председника и неће му дозволити да их третира као раније. Сигурна сам да ће пре или касније морати да оде”, оценила је Тихановска.

Навела је да осећа дужност да подржи демонстранте, али је поновила да се неће кандидовати на евентуалним новим председничким изборима.

“Током кампање нисам себе видела као политичара, али сам гурала себе напред. Не видим себе у политици. Нисам политичар”, рекла је Тихановска, која се укључила у председничку трку тек пошто је Централна изборна комисија одбацила пријаву њеног супруга, блогера Сергеја Тихановског.

Сматра да јој је судбина наменила улогу коју не сме да изневери и да није могла да изда свој народ.

“Немам право да одступим. Знам да сам овде на безбедном, али свим људима који су гласали за мене у Белорусији, требам као симбол. Потребна им је особа за коју су гласали”, објаснила је Тихановска.

Напоменула да је имала много позива светских лидера и да је она од њих тражила само подршку белоруској јавности и поштовање суверенитета земље.

“Разумем да немају право и могућност да се мешају у унутрашње ствари у мојој земљи. Тражила сам све да поштују независност Белорусије”, навела је Тихановска.

Додала је да није била у контакту са председником Русије Владимиром Путином. “Немам шта да га питам, само да поштује суверенитет. О сваком будућем односу са Русијом или неком другом земљом одлучиваће народ и нови председник”, рекла је опозициона лидерка.

Александар Лукашенко затражио је од војске да чврсто стане у одбрану земље и наложио затварање фабрика чији радници штрајкују.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here