Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Гордана Вуњак Новаковић, професорка Биоинжињерства и медицинских наука на Колумбија универзитету, о којој смо недавно писали, била је гошћа емисије ТВ Нова – “Међу нама”, са којом је новинарка Маја Николић разговарала о експерименту у којима су људска плућа оживљена уз помоћ свињске крви, на чему је радила и наша професорка.

Одговарајући на питање како је све почело и који је био циљ, Новаковић је рекла да је све почело пре осам година, и да су њене колеге тада дошле да разговарају о томе да ли има неке могућности да користећи биоинжењерске технологије регенеришу плућа, која они свакодневно одбацују за трансплатацију, зато што су недовољног квалитета.

“То је кризна ситуација, јер веома велики број пацијената има трансплатацију као једину опцију јер се налазе на крајњем стадијуму различитих болести плућа. Први корак је био да се направи тим, биоинжењери, хирурзи, патолози, имунолози, пулмонолози, сви који су нам били потребни, и почели смо да гледамо шта може да се уради да би се та плућа вратила у функцију”, рекла је између осталог Новаковић.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here