Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Актуелни председник САД Доналд Трамп гостовао је почетком октобра 1999. године у емисији Ларија Кинга на “Си-Ен-Ену” и том приликом говорио о НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије, које је окончано неколико месеци пре тога.

Доналд Трамп је поручио да је бомбардовање донело расуло, хаос и терор на Косову.

“Не знам да ли они то сматрају успехом, јер га ја не сматрам успехом”, рекао је тада Трамп о бомбардовању, у интервјуу у којем је поменуо и да разматра кандидатуру на председничким изборима 2000. године.

На Кингово питање да ли би он на Косову урадио исто што је учинио тадашњи амерички председник Бил Клинтон, Трамп је одговорио:

“Па ја бих то урадио мало другачије. И знам да би то звучало ужасно, али погледајте расуло које су изазвали на Косову. Ми можемо да кажемо да смо изгубили мало људи. Наравно када смо имали авионе који са 75.000 стопа (око 23 километра) бацају бомбе. Али погледајте шта смо урадили на тој земљи и тим људима и смрти које су се десиле због нас. Дакле, није било губитака код нас и савезника, јер смо ми били скроз тамо горе, у авионима”, рекао је Трамп.

Додао је: “У неком тренутку морате да пошаљете копнене трупе, тако да не би могао било ко да прелази границе и све остало.” Напоменуо је да се “многи људи слажу са тим”.

“Е, сада, да ли би људи били убијени? Можда. Можда и више. Али барем бисмо имали много мање смртних случајева и не бисте имали расуло и хаос који сада имате. Дакле, ја не знам да ли они то сматрају успехом, јер га ја не сматрам успехом. Они су жестоко избомбардовали земљу и целу ту област, сви беже у свим могућим правцима и нико не зна шта се дешава. А смртних случајева је на хиљаде”, рекао је Трамп пре 20 година.

Транскрипт овог интервјуа постоји на сајту Си-Ен-Ена, док се снимак налази на Јутјубу.

„Српска стварност“ / Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here