Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Председник САД Доналд Трамп објавио је да је најмање 17 држава подржало тужбу коју је Врховном суду САД поднела савезна америчка држава Тексас у којој оспорава изборне процедуре у савезним државама Џорџији, Мичигену, Пенсилванији и Висконсину.

„Вау! Најмање 17 држава придружило се Тексасу у случају против највеће изборне преваре у историји Сједињених Држава. Хвала вам!“, написао је Трамп на Твитеру.

Тужбу су подржале савезне државе Луизијана, Арканзас, Алабама, Флорида, Кентаки, Мисисипи, Јужна Каролина, Јужна Дакота, Мисури,  Небраска, Северна Дакота, Оклахома, Индијана, Канзас, Монтана, Тенеси, Јута и Западна Вирџинија.

Четири „кључне“ савезне државе прогласиле су демократу Џоа Бајдена победником на основу великог броја гласачких листића пристиглих поштом пребројаних након дана избора.

​За разлику од случајева које су покренули сами Трампови адвокати и сарадници, у тужби коју је поднео Тексас не говори се о изборној превари већ је наведено да је било нерегуларности током избора у четири државе, као и незаконитих радњи и измена изборног закона, па чак и могућност незаконитог утицаја на гласове републиканаца.

​„Ови потези кумулативно спречавају спознају ко је легитимно победио на изборима 2020. године и прете да баце сенку на све будуће изборе“, наведено је у захтеву који је поднео државни тужилац Тексаса Кен Пакстон Врховном суду.

Пакстон тврди да је проглашење Бајдена победником у четири државе „незаконито“ и требало би да га размотре државни законодавци, који према Уставу имају моћ да сами именују електоре.

Врховни суд дао је рок туженим државама до четвртка поподне да поднесу одговоре на тужбу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here