Mesto za reklamu

18.11.2020.

Доналд Трамп је победио, какви год резултати избора да буду. Наслеђе његовог председничко мандата остаје нетакнуто, јер је обновио ентузијазам за национализам широм света, али његов стварни утицај је остао у сенци смешних оптужби за расизам.

Док судбина америчких председничких избора зависи од тужби поднетих за изборне преваре, председник САД Доналд Трамп је већ победио, ко год да се усели у Белу кућу, пише у ауторском тексту за РТ америчка новинарка и аналитичарка Саманта Ченг.

Трампово трајно наслеђе је популистички, националистички покрет који је он „запалио“ 2016. године. Та коалиција расте из дана у дан, и у САД и ван њих, а наставиће да се шири и дуго пошто он напусти Белу кућу, пише америчка новинарка.

Она то објашњава цитатом чувеног француског писца Виктора Игоа, да „ништа није снажније од идеје чије је време дошло“.

„Та идеја је популистички национализам. Мејнстрим медији (који су доминантно левичарски), бесно су нападали национализам и популизам као расистички. У стварности, нема ништа расистички у томе да будете поносни на оно што јесте и одакле потичете. Због тога Трампове присталице са ентузијазмом машу америчким заставама, на којима славе и своју земљу“, пише Ченг. Она објашњава да због тога патриотски настројени људи и у другим државама подржавају Трампа, јер је он с наглашавањем прогласио да је ОК бити поносан на своју нацију.

„Бити патриота не значи да не волите друге земље. То значи да респектујете суверенитет сваке нације и признајете да они имају исто право да буду поносни на оно што јесу као што и ви имате“, наводи новинарка.

Деценијама су западне нације биле учене да се срамоте своје историје, тврдећи да су били расисти, пише Ченгова.

„Са друге стране, таква мржња према себи није присутна у земљама Блиског Истока, Азије или Африке, иако неки региони у тим деловима планете имају много гору историју отвореног расизма. Председника Трампа је 2016. изабрао покрет који су предводили обични Американци, не снобовске, елитистичке групе у загрљају са мочваром вашингтонског естаблишмента и са холивудским звездама“, каже америчка новинарка.

Трампове присталице биле су згађене деценијском америчком потчињеношћу глобалистичкој агенди, која је подразумевала да су сви белци расисти, сви људи са другом бојом коже беспомоћне жртве и да сви треба да зависе од државе која ће да решава њихове проблеме, наводи Саманта Ченг.

„Овај погрешан и распрострањен начин размишљања, подстакао је ширење расних анимозитета, доводећи до успона милитантног, анти-белог, анти-полицијског покрета „Black Lives Matter“ (БЛМ). Медији су неуморно кривили Трампа за нереде које је БЛМ изазвао широм Америке. У стварности, расна подељеност је гајена деценијама. Трамп је био само катализатор за обелодањивање вулканске ерупције која је тињала испод површине“, каже америчка ауторка.

Како пише, „медији су подржавали деструктивне немире, истовремено исмевајући белце као расисте уколико су се усудили да се запитају о марксистичкој нарави БЛМ“.

„Међутим, бројни афроамерички коментатори су говорили да расна озлојеђеност постоји на обе стране. Само питајте адвоката и стручњака за политику др Керол Свејн. Она тврди да је националистички покрет у Америци започео да добија на замаху 15 година пре него што је Трамп постао председник. Она је предвидела успон национализма у својој књизи „Нови бели национализам у Америци“ из 2002. Она је указала да бели национализам није исто што и бела супремација, иако левичари и њихови медији намерно мешају те две ствари“, пише Саманта Ченг.

Објашњава да је Свејнова разликовала национализам по томе што људи који су му склони нису испољавали расно насиље или користили расне епитете, али су осећали како су права белаца угрожена и да нико није слушао њихове притужбе.

„Керол Свејн је рекла како се бели национализам развио јер су белци били маргинализовани и обесправљени, након деценија афирмативних акција и других програма које је држава спроводила у корист мањина.

Медији и академска заједница погоршали су ситуацију тако што су непрестано све белце сматрали расистима, тврдећи да немају право ни на шта да се жале јер су „привилеговани“. Међутим, када погледате око себе, има много сиромашних и обесправљених белаца“, каже ауторка.

Бели национализам расте јер белци ускоро више неће бити већинска раса у САД, каже Ченгова и додаје да се треба запитати, да ли ће друштво белцима, када постану мањина, дозволити да се стално жале и траже посебан третман.

„Али ово ћете тешко чути усред какофоније антитрамповске буке којој смо стално изложени. Такође ће бити потцењене ове врло стварне промене у америчком политичком пејзажу, на које је све утицао Трамп“. наводи америчка новинарка и додаје које су то промене:

„Пристрасност медија је јасно откривена и њихова кредибилност је десетоструко умањена. Према недавном Галуповом истраживању, чак 94 одсто Американаца не верује медијима. Веровање Американаца у интегритет америчких избора смањено је услед све већих доказа о алармантним неправилностима и недостатку транспарентности у пребројавању гласова. Такође, Демократска странка је уситњена и могуће је да се због свеопште подељености  „кува“ и грађански рат. На пример, демократска конгресменка Елиза Слоткин, чији је округ гласао за Трампа 2016. и 2020. године, рекла је да неће подржати Ненси Пелоси као председницу Сената“, тврди Саманта Ченг.

Како каже, на основу свега тога, јасно је да је тешко доказати како је Трамп заиста изгубио, чак иако резултати избора буду говорили другачије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here