Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

У Београду jе по 34. пут одржаn протест “Један од пет милиона”. Организатори наводе да се данашњим протестом обележава седам година власти Александра Вучића.

Обраћајући се окпљенима код Теразијеске чесме, студент Урош Елековић поручио је да треба заједнички да раде на томе да се обезбеде услови за фер и поштене изборе и да су пред њима два задатка.

Урош Елековић

Први задатак је, према речима Елековића, лакши. “Треба да радимо, да се мотивишемо на долазак овде сваке суботе и укажемо старијим суграђанима да режим мора да остане у прошлости”, навео је Елековић.

Други, тежи задатак, како каже, следи када режим оде са власти. “Када га победимо на изборима, важно је да не буде освете и реваншизма”, поручио је Елековић.

Протестна поворка прошла је трасом Призренска – Бранкова – Теразијски тунел где се накратко зауставила. Новинар Срђан Шкоро позвао је окупљене на бојкот наредних парламетарних избора.

“Једино што могу да предложим је бојкот. Ко изађе на изборе знајте да је, свеједно, купљен или уцењен. Не смемо дозволити да народ трпи због ситних привилегија људи из опозиције или који се сматрају опозицијом.

Срђан Шкоро

Како је рекао, зато треба да се иде у бојкот јер је “бојкот једино чега се власт плаши и разуме”.

 

Потом су демонстранти наставили шетњу Нушићевом да би преко Светогорске и Таковске дошли до зграде РТС-а. Ту је говорио један од организатора протеста, Срђан Марковић.

Планирано је да се шетња заврши код зграде Председништва на Андрићевом венцу.

Организатори су раније најавили да ће испред зграде Председништва студенти председнику “покушати да уруче вреће са гласачким листићима”.

Први протест одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here