Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет и шефица мисије Европске уније на Косову, Наталија Апостолова, упутили су ових дана апел косовским властима да спроведу одлуку Уставног суда Косова из 2016. којом се потврђује власништво манастира Дечани над 24 хектара земље коју манастир користи. 

Маја 2016, након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље.

Одлука је довела до опречних реакција у косовском друштву, најнегативнијих управо од стране општинског руководства које до данас одбија да примени одлуку суда и земљу у катастру заведе као манастирску.

„Ударац је за једнак приступ правди то што трећу годину влада не успева да спроведе одлуку Уставног суда о случају земље у Дечанима. Може ли се било који грађанин или потенцијални страни инвеститор уздати у косовске судове када влада бира да игнорише ауторитет суда“, написао је Коснет прошлог петка на Твитеру.

Иначе братство манастира Високи Дечани користи ту земљу за узгој житарица и испашу стоке, а наводе да локалне власти не могу да их спрече да користе земљу јер је зона око манастира под заштитом КФОР-а. Међутим, непоштовање одлуке да се манастирска земља заведе у катастар „код братства ствара осећај небезбедности и обесправљености, односно показује да живимо у ситуацији безакоња и нефункционисања институција које би требало да поштују и да штите наша имовинска права, а не да их угрожавају“, наводе из манастира Дечани за КоССев.

Јуче се поводом чињенице да општина Дечани већ три године не поштује одлуку Уставног суда огласила и шефица Канцеларије Европске уније на Косову, Наталија Апостолова.

„ЕУ је дубоко забринута због неспровођења пресуде Уставног суда од 19. маја 2016. у случају имовинског спора у Дечанима, али и других спорова који се тичу имовине припадника невећинских заједница. Одлуке највише правне инстанце Косова су коначне и морају се спровести без одлагања. ЕУ позива власти да на свим нивоима одлучно поштује владавину права као фундаментални демократски принцип“, наводи се у саопштењу Апостолове.

Манастиру 1946. одузето 700 ха

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље. Међутим, држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара, што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада – чини 55 хектара земље.

Враћених 24 хектара је редовно убележено у катастар, али их након 1999. локална косовска власт не признаје. Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира над тих 24 хектара.

УНМИК је тада одлучио да Манастир настави да користи ово имање све до решавања спора на суду.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here