Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Док се чекају детаљнији налази последица које носи нови омикрон сој вируса корона, берзански аналитичари упозоравају да ће та неизвесност вероватно и даље утицати на понашање инвеститора и кретање на светским тржиштима.

За сада су оцене да се неће поновити сценарио од петка када се и појавила вест о новом соју, а када су европски индекси пали више од 3%, а амерички више од 2%.

Почетком недеље објављене су вести о досад благим случајевима обољења које узрокује омикрон, што би значило да неће бити озбиљнијих потреса у привреди. За сада је то умирујуће деловало на берзе, па су у понедељак индекси започели растом.

У међувремену, економисти инвестиционе групе „Голдман Сакс“ израдили су неколико сценарија потенцијалног утицаја нове варијанте вируса на глобални економски раст.

Један од њих је да је вирус омикрон лажни аларм без значајног утицаја на раст и инфлацију.

Лош сценарио, у коме се омикрон шири брже од претходне делта варијанте, предвиђа да би у наредној години глобални ниво привредног раста био 4,2%, и то би био пад од 0,4% поена у односу на њихову садашњу прогнозу.

Говорећи о другом сценарију, каже се да ако се покаже да је омикрон тек мало више преносив од делте, али и да узрокује много мање озбиљна обољења, то би био тзв. нормализовани сценарио у којем би раст глобалне економије могао бити већи од њихове основне прогнозе, а инфлација би се смањила.

Како су објавили, међутим, док се не буде знало више о самом омикрону и изгледа за сваки од ових сценарија, они неће мењати своје прогнозе везане за раст, инфлацију и монетарну политику, преноси хрватски медији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here