Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар изразили су данас уверење да ће производи из Србије бити још конкурентнији на европском тржишту након што су измењена четири прописа у сектору безбедности хране.

Недимовић је, по завршетку састанка са Норчич Штамцар на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, истакао да је идеја да постанемо потпуно компатибилни са регулативом Европске уније у сектору безбедности хране, јер је то најсавременије и најкомплетније тржиште хране на свету.

Он је најавио да ће Лабораторија за безбедност хране за три месеца бити акредитована, додајући да је опрема већ набављена и да је ангажован стручни кадар који ће у њој радити, чиме ће та лабораторија бити потпуно у функцији.

Министар је исказао захвалност Делегацији ЕУ на подршци коју пружа Србији на њеном путу ка чланству у Унији, посебно у сектору пољопривреде и то у сва три поглавља – пољопривредне политике, безбедности хране и рибарства.

Према његовим речима, у току je реализација ИПАРД пројекта, 736 апликација je у поступку, а почела je и исплата првог европског новца пољопривредницима директно на руке пољопривредницима у Србији, и то је један симболички гест који осликава односе Србије и ЕУ.

Норчич Штамцар је указала на то да је Србија у 2018. години остварила извоз на тржиште ЕУ вредан 1,3 милијарде евра, што је показатељ пута Србије ка Унији.

Делегација ЕУ помаже Србији не само у погледу прописа и стандарда, већ и у модернизацији пољопривреде и прерађивачке индустрије, навела је она и додала да је један од начина помоћи у том смислу ИПАРД пројекат, као инструмент за развој руралног туризма.

Према њеним речима, не ради се само о новцу, већ се кроз пројекат ”ЕУ за тебе” даје механизација, при чему ће бити додељено 15 трактора, потом комбајни, тресачи вишања.

Реч је о 175 милиона бесповратних средстава за мале пољопривреднике, а на вама самима је да одлучите којом брзином ћете радити, објаснила је Норчич Штамцар.

Она је указала на то да је Србија већ добила стотину милиона евра за развој пољопривреде и истовремено похвалила трговинску размену између ЕУ и Србије.

Више од две трећине ваших производа је извезено на тржиште ЕУ и тржиште Цефте. Са увођењем европских прописа у области заштите безбедности хране већа је могућност да ваши пољопривредни производи буду пласирани на тржиште ЕУ и да буду конкурентнији, закључила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here