Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилиана Павлова потписали су финансијски уговор којим се пружа подршка за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације, а у циљу ублажавања последица пандемије ковида 19.

Потписивању су присуствовали министарка привреде Анђелка Атанасковић и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар.

Мали је, након потписивања уговора, рекао да је он вредан 200 милиона евра и да су та средства намењена за кредите за ликвидност, односно за обртна средства, као и за инвестиције за мала и средња предузећа и за предузећа средње тржишне капитализације, ноаводи се у саопштењу Министарства финансија.

“Ово је за нас изузетно важан споразум и значајан дан за привреду Републике Србије. Влада Републике Србије је на пандемију корона вируса реаговала правовремено, одговорно и одлучно. Усвојили смо три економска програма подршке грађанима и привреди у укупном износу од око осам милијарди евра, што је око 17,4 одсто БДП-а”, рекао је Мали.

Додао је да су захваљујући мерама Владе Србије, избегнута масовна отпуштања и затварања фабрика и производних постројења, као што се нажалост могло видети у неким другим државама.

Министар Мали је рекао да су део пакета подршке, биле и две гарантне шеме у укупном износу од три милијарде евра, а да су скоро две милијарде евра већ пласиране.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић рекла је да су мала и средња предузећа најзначајнији мотор који покреће целу Србију.

Додала је да ресорно министарство у овој години спроводи четири програма подршке малим и средњим предузећима, за које је издвојено две милијарде динара, а како би им се помогло да започну свој бизнис, као и да послују још боље и успешније.

Потпредседница ЕИБ Лилиана Павлова је, истичући значај уговора који је данас потписан, навела да је циљ да се пружи финансијска подршка сектору малих и средњих предузећа у овој тешкој економској ситуацији, тако што ће се очувати њихова ликвидност, њихов обртни капитал и обезбедити њихов пуни опоравак.

“Заиста ми је драго што видим да се Србија јако брзо опоравља након кризе изазване пандемијом. Тај опоравак је заиста импресиван јер је Србија већ остварила раст БДП од 1,7 одсто у првом кварталу ове године. Банкарски систем се показао отпорним током ових тешких времена, а све је то остварено захваљујући снажним мерама политике чији је циљ била подршка економији кроз различите мере које је Влада спровела”, навела је Павлова.

Матеја Норчић Штамцар из Делегације ЕУ у Србији истакла је да су мала и средња предузећа кичма привреде, те да их ЕУ годинама подржава, како програмима доделе бесповратних средстава, тако и давањем кредита или обезбеђивањем банкарских гаранција, како би предузетници имали приступ кредитима под повољнијим условима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here