Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Удружење банака Србије сматра да правни став Врховног касационог суда о ништавости одредбе уговора о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима и конверзији уноси правну несигурност и очекује да се јасно прецизира на којим су законским прописима засновани ставови тог суда.

Удружење банака Србије саопштава да високо цени позицију коју Врховни касациони суд заузима у правосудном систему Србије.

“Уз разумевање за онај део грађана који се налазе у тешкоћама и већ изражену спремност да се дође до решења проблема задужених у швајцарским францима, УБС истиче да изнето правно схватање о пуноважности валутне клаузуле код уговора о кредиту у швајцарским францима и конверзији Врховног касационог суда уноси правну несигурност”, саопштено је из УБС-а.

У саопштењу се наводи да УБС сматра да закони морају имати јасно значење како би се предвиделе правне последице које могу наступити за оне који поступају или не поступају по прописима.

“Ако тога нема, нема ни правне сигурности. Стога УБС очекује да се јасно прецизира на којим се законским прописима заснивају сви изнети ставови у Правном схватању Врховног касационог суда у циљу очувања правне сигурности”, додаје се у саопштењу.

Чланице УБС-а су у Србији инвестирале преко 5,7 милијарди евра у капитал, запошљавају 23 хиљаде људи и кредитирају привреду и грађане са око 20 милијарди евра, те као значајан чинилац финансијског система сматрају да се овом питању мора посветити посебна пажња, пише у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here