Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Представници Министарства културе и информисања Владе Републике Србије учествовали су на данашњој пленарној сесији на највишем нивоу о теми “Медијска и информациона писменост у дигиталном добу”.

Поменути скуп, који је организовало Министарство културе и информисања, у сарадњи са Унеском и Министарством спољних послова, свечано су отворили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и генерална директорка Унеска Одри Азуле.

Државни секретар Министарства културе и информисања Александар Гајовић истакао је, обраћајући се учесницима сесије, да данашњи технолошки напредак недвосмислено указује на потребу давања предности медијској писмености.

Помоћница министра за културу и информисање Славица Трифуновић изразила је захвалност Унеску на сарадњи у напорима за покретање Глобалне стратегије за медијски и информационо писмено друштво.

Трифуновић је указала и на значај оваквих састанака за успешно инспирисање будућих дебата на светском и националном нивоу.

У раду министарског округлог стола о усклађивању националних прописа и стратешког оквира медијске и информационе писмености учествовали су и министар просвете, културе и технолошког развоја Младен Шарчевић, државни секретар Министарства информисања, комуникација и технологије Кеније Џером Очијенг и државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић.

Пленарна сесија и министарски округли сто део су дводневног Међународног експертског састанка о медијској и информационој писмености.

На овом првом у низу међународних састанака учествовало је више од 30 експерата из читавог света у области медија, образовања, комуникационих и информационих технологија.

Задатак учесника биће да у наредних годину дана интензивно раде на припреми “Београдских смерница за Нацрт глобалних стандарда за курикулуме за медијску и информациону писменост”, намењених предавачима у школама.

Планирано је да се након периода од годину дана, у оквиру којег ће бити организована серија састанака у земљама чланицама Унеска широм света, у Београду одржи финални састанак, на коме ће бити представљен приручник о медијској писмености ажуриран у односу на актуелни из 2011. године.

“Београдске смернице за Нацрт глобалних стандарда за курикулуме за медијску и информациону писменост” и увођење медијске писмености у школе требало би да значајно допринесу медијској и информационој писмености грађана широм света и учине их способним за приступ, критичко промишљање и креирање медијских садржаја на одговоран начин према себи и другима.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here