Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас седници Савета за националне мањине, на којој је констатовано да ће нови Акциони план за остваривање права националних мањина, чију израду је подржала Европска унија и Савет Европе, позиционирати Србију као земљу која у потпуности поштује права свих националних мањина.

Брнабић, која је и председница Савета, указала је на неколико тачака које ће у наредном периоду бити од изузетне важности, а на првом месту истакла је завршетак рада на изради Акционог плана, за који се нада да ће бити плод заједничког рада представника свих националних савета националних мањина.

Према речима премијерке, унапређење људских и мањинских права и нулта толеранција према дискриминацији било које врсте остају главни циљеви којима Србија стреми.

Када је реч о Буџетском фонду за националне мањине, он и за ову годину износи 30 милиона динара, а приоритетна област је култура.

Циљ конкурса ће бити унапређење и јачање културно-језичког идентитета националних мањина у Републици Србији.

На седници је било речи и томе да су избори за националне савете националних мањина планирани у истом периоду као и попис становништва, па су представници националних савета сматрали да би због тога било добро да се ти избори одложе и тај свој предлог су предали председници Владе.

Ресорна министарка Гордана Чомић, која је и заменица председнице Савета, рекла је да ће Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као алат националним саветима имати консултације са свим надлежном органима у вези предлога Координације.

Чомић је додала да је Министарство посвећено решавању свих проблема националних мањина кроз дијалоге и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини.

Поред представника националних савета националних мањина, седници у Влади Србије присуствовали су и представници Министарства спољних послова, Министарства правде, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства кулутре и информисања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here