Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Информације Косовске полиције у најновијем саопштењу за штампу нису уопште у складу са нашим информацијама о догађајима од 28. маја у Зубином Потоку. Косовска полиција и друге власти на Косову нису доставили ниједан конкретан доказ.

Штавише, без обзира на друге чињенице, неповредива права имунитета двојице чланова особља била су прекршена – од њиховог хапшења и притварања, заједно са другим протоколима, и то упркос јасној идентификацији да су особље Уједињених нација. Докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу силе од стране полицајаца који су извршили хапшење – у најновијем одговору за КоССев навела је портпаролка УНМИК-а, Санам Долатшахи (Санам Долатсхахи).

Она је реаговала на саопштење Косовске полиције која је синоћ оптужила службеника УНМИК-а Михаила Красношчекова да је помагао „насилним демонстрантима“ тако што је паркирао своје службено возило „насред пута, испред осумњичених лица и барикада”, те да се оглушио више пута о захтеве полицајаца да помери возило са пута, као и да се представи. Штавише полиција тврди да је „уочено да је са стране сапутника из возила УН-а извађена моторна тестера“, којом су осумњичена лица исекла стабло и то поставили као барикаду.

Још увек траје утврђивање тачних околности о томе како су два члана особља УНМИК-а у уторак, 28. маја, ухапшена и задобила повреде, нашавши се на месту догађаја у Зубином Потоку, у тренутку када су припадници Косовске полиције спроводили акцију „Кријумчарење“. У месту познатом као „Клисура“ у овој општини на магистралном путу биле су постављене барикаде као препрека Косовској полицији да тим путем прође.

Док полиција тврди да је радила по прописима, без прецизирања начина и конкретних лица над којима је примењена сила, током и након ове акције, више грађана сведочило је о прекомерној употреби силе, укључујући и саме ухапшене Србе.

Због тога што је УН вец́ укључен у истрагу утврђивања прецизних околности у вези са хапшењем и рањавањем два члана свог особља, Мисија у овој фази нец́е да коментарише или карактерише детаље који се јавно објављују из било ког извора, навела је Долатшахи у одговору за КоССев.

„Међутим, можемо да приметимо да информације које је представила Косовска полиција у свом најновијем саопштењу за штампу уопште нису у складу са нашим информацијама о догађајима, а до сада косовске полиције и друге релевантне власти на Косову нису доставили ниједан конкретан доказ“, нагласила је такође.

Долатшахи је поновила да је врло јасно да, без обзира на друге чињенице, иначе неповредива права која имунитетом уживају чланови мисија УН-а су била прекршена над двојицом чланова њиховог особља.

„И то од хапшења и притварања, заједно са другим протоколима, упркос јасној идентификацији тих особа као особља Уједињених нација. Докази снажно указују на претерану и неоправдану употребу силе од стране полицајаца који су извршили хапшење“.

Красношчекова су косовске власти прогласиле персоном нон грата и изнели тврдње да је овај службеник УН-а, заправо „камуфлирани шпијун“. Службеник УНМИК-а и руски држављанин тренутно се налази на Војно медицинској академији у Београду (ВМА) где је прекјуче пребачен пошто је два дана провео у болници у Косовској Митровици након повређивања на барикадама у Зубином Потоку.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here