Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Из канцеларије Унмика је саопштено да та мисија са великом забринутошћу прати дешавања на северу Косова, укључујући и привођење два припадника особља те мисије. Један службеник Унмика, руског држављанства, је ослобођен.

Наводи се да су они ухапшени док су били на дужности од стране косовске полиције и да су пребачени у болницу јер су задобили повреде.

Утврђујемо околности у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену, наведено је у саопштењу.

Специјални изасланик генералног секретара Захир Танин је позвао на хитно ослобађање особља Унмика.

Када би се нашкодило члану особља УН, то би довело до дипломатског и међународног одговора, наведено је у саопштењу, уз позив да се поштује владавина права и право на живот и слободу, како би се поново успоставио мир.

У међувремену је један службеник Унмика, руског држављанства, ослобођен.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је назвала “нечувеним актом” и “манифестацијом провокативне политике врхушке косовских Албанаца” хапшење руског дипломате Михаила Красношчекова на северу КиМ и затражила од руководства Унмика да предузме кораке за његово ослобађање.

“Притвор је извршен упркос томе што руски држављанин поседује дипломатски имунитет као званичник УН. Ми посматрамо овај нечувени акт као још једну манифестацију провокативне политике врхушке косовских Албанаца”, рекла је Захарова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here